Geopolítica Mundial i Organitzacions Internacionals
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,18 KB
El món està distribuït en estats, però constituït per àrees geopolítiques, les quals podem establir segons el seu pes demogràfic, l'extensió territorial i/o la potència econòmica.
- Actualment tenim múltiples focus econòmics o de decisió (sistema polític internacional descentralitzat): EUA, Rússia, Japó, Xina, Brasil, Índia i la Unió Europea.
- Aquesta diversificació dels centres de poder geoestratègic (policentrisme) implicarà:
- Una distribució més equitativa de la riquesa entre els antics països desenvolupats i els nous països emergents.
- Obligarà a remodelar els organismes internacionals sorgits després de la Segona Guerra Mundial (ONU, FMI, Banc Mundial).
- Farà evolucionar la política mundial vers un sistema més cooperatiu.
Dinàmiques Geopolítiques Mundials Actuals
- L'actuació dels EUA a escala mundial com a primera potència econòmica i militar, intervenint en les àrees que consideren proveïdores de productes energètics.
- Presència de dos espais regionals: la Unió Europea i l'àrea del Japó i Corea del Sud, amb gran potència econòmica però sense gaire pes diplomàtic ni poder militar.
- L'interès de Rússia (influència afavorida per importants reserves energètiques) per tornar a intervenir a escala mundial.
- Existència d'un bloc de països islàmics (zona de gran valor geoestratègic per la presència d'hidrocarburs i amb gran inestabilitat política).
- La importància creixent de Xina i de l'Índia (població molt nombrosa i desenvolupament econòmic ràpid).
- Intervenció econòmica i política més rellevant dels països emergents (Brasil, Mèxic, Rússia, Indonèsia, Turquia i Sud-àfrica).
- Problemes de desenvolupament del conjunt de països de l'Àfrica subsahariana.
- Inestabilitat de l'Amèrica Central (Mèxic i Xile, amb importants lligams econòmics amb EUA i multinacionals europees) i l'Amèrica del Sud (Veneçuela i Bolívia, que busquen construir una alternativa al poder econòmic europeu i nord-americà).
- Entre aquestes àrees es generen conflictes, els més importants, deguts a: recursos energètics, accés a l'aigua potable, recursos minerals, residus, motius religiosos/ètnics, etc.
Cooperació i Organitzacions Interestatals
Els recursos de cada estat són insuficients per mantenir una autonomia o independència econòmica. Aquest fet obliga tots els estats a buscar la cooperació en aspectes polítics, econòmics, defensius o culturals amb altres estats, fet que ha tingut lloc després de la fi de la Segona Guerra Mundial. Aquestes organitzacions interestatals es funden per 4 motius:
- Col·laboracions polítiques (busquen cooperació política): Unió Africana, el G8 (Canadà, EUA, França, Alemanya, Japó, Itàlia, Regne Unit i Rússia) i l'OEA.
- Organitzacions de caràcter ideològic (col·laboren en aspectes culturals): OCI o Cimera Iberoamericana.
- De seguretat (per formar aliances militars): OTAN (EUA i països europeus) i l'ANZUS (Austràlia, Nova Zelanda i EUA).
- Econòmiques (faciliten col·laboració i intercanvis econòmics): OCDE, OPEP, G20 (G8 + Argentina, Austràlia, Brasil, Xina, Índia, Indonèsia, Corea del Sud, Mèxic, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Turquia).
Organitzacions Interestatals Destacades
- G7 (--> G8 = G7 + Rússia)
- G20
- OMC
- ONU
L'Organització de les Nacions Unides (ONU)
Està integrada per 6 organismes principals que actuen coordinadament, però que tracten aspectes diferents (econòmics, socials, polítics i culturals).
- L'Assemblea General: distribueix les seves tasques en 6 comissions que s'ocupen del desarmament i seguretat, els afers socials, jurídics, etc.
- Consell de Seguretat: Té la missió de mantenir la pau i la seguretat internacionals. En formen part 15 membres, dels quals 5 són permanents amb dret a veto (Xina, EUA, Rússia, França i Regne Unit) i els 10 restants són elegits i renovats cada 2 anys per l'Assemblea General.
- Secretaria de l'ONU: té funcions variades (representació internacional de l'ONU, administració d'operacions pacificadores, mediació en conflictes internacionals, etc.).
- Consell Econòmic i Social: coordina les iniciatives econòmiques i socials de l'organisme per assolir millores en el desenvolupament humà.
- Tribunal Internacional de Justícia: Té com a missió resoldre conflictes entre estats, especialment relacionats amb jurisdiccions i demarcacions de fronteres.
- Consell d'Administració Fiduciària: per administrar els territoris pendents d'aconseguir la independència.