La Globalització: Àmbits, Postures i Conseqüències
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB
Àmbits de la Globalització
Àmbit econòmic
L’economia és global per la lliure circulació de capitals (amb un clic podem invertir en accions a altres països); de manera virtual, podem fer transaccions econòmiques (finances virtuals).
Àmbit polític
Cada cop més agafen pes els organismes internacionals com la "UE"; adoptem al nostre país lleis d'altres països.
Àmbit tecnològic
Aparició de les noves tecnologies (Internet és bàsic). Han facilitat traslladar-nos més ràpidament a diferents parts del món (avió, tren...).
Àmbit cultural
La gastronomia és cultura. La TV, la roba, la música, etc.
Àmbit ecològic
- Accidents que poden afectar altres parts del món (accident de Fukushima).
- El canvi climàtic provocat pel sistema de vida que portem.
- El canvi climàtic que afecta arreu del món (provocat per països rics que afecten els pobres).
- Les crisis ecològiques afecten la gent (migracions climàtiques perquè en uns anys tenen la possibilitat de quedar-se sense regió per la pujada del nivell del mar derivada de la fusió dels pols).
Context i Característiques Addicionals
A partir dels anys 90, la globalització agafa un pes important. El 1999, amb el moviment de Seattle, una organització mundial del comerç reivindica la manera de fer les coses. Davant d'això, hi ha manifestacions contra el comerç lliure accessible a tothom (no tothom es beneficia de la globalització).
Es parla de globalització perquè els diners no tenen frontera (fet que ha provocat organismes que volen que es regulin les transferències econòmiques).
- Exportació i colonialisme.
- Molts dels nostres productes provenen de diferents parts del món.
- La informació d’arreu del món, avui dia, ens arriba a tothom.
Globalització: Dues Postures Bàsiques (Giddens)
Els escèptics
Segons ells, es tracta més d’un discurs ideològic que d’un canvi real. La majoria de països guanyen només una petita part de les seves rendes amb el comerç exterior. A més, bona part de l’intercanvi econòmic es dóna entre regions, en lloc de ser realment mundial. Els països de la Unió Europea, per exemple, comercien principalment entre ells. El mateix es pot dir dels altres blocs comercials, com la costa pacífica d’Àsia o Nord-amèrica.
Els radicals
Afirmen que la globalització és molt real i que les seves conseqüències poden veure’s a tot arreu. Els estats han perdut gran part de la seva sobirania i els polítics, capacitat per influir en els esdeveniments.
Actualment, estem en una línia més radical, ja que les conseqüències són cada cop més evidents i es veuen més (procés que fa que el mercat es vagi expandint i globalitzant). És una tendència que cada cop té més pes.
Conseqüències Negatives Importants de la Globalització
- Canvi de paradigma econòmic (privat sobre el públic): Ara el sector privat predomina sobre el públic (l’estat intervé mínimament en l'economia, el sector privat gestiona millor els recursos, lliure circulació del mercat financer, etc.).
- Increment de la desigualtat: Efectes desiguals entre països, i dins d'aquests entre rics i pobres. Es promou la desigualtat (conflictes socials) en comptes del benestar.
- Crisi de l’estat nació: Cada vegada tenen més pes les lleis europees i les decisions de la UE, internacionals... Això provoca que els governs nacionals tinguin menys capacitat per solucionar els problemes generals.