Globalització i diversitat cultural: un món homogeni?
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,31 KB
Globalització i diversitat cultural: un món homogeni?
En el món actual, la globalització ha suposat una supressió de les fronteres? El món ha esdevingut un món homogeni? Aquestes qüestions són falses, ja que el fet d'intentar homogeneïtzar el món, ha creat tot el contrari. És a dir, les cultures més desenvolupades a nivell econòmic, han creat un poder de la cultura per apoderar-se del poder sobre altres cultures més febles. Per això és important afirmar que el món encara no està homogeneïtzat.
Globalització: matèries primeres vs. mobilitat de persones
En qüestions de globalització, cal tractar dos temes transcendents. En termes econòmics, les matèries primeres no suposen cap problema entre cultures, ja que tots estan interessats a obtenir matèries primeres d'altres països/cultures per a la producció de béns i serveis. El problema esdevé amb la mobilitat de persones d'un país a un altre. Ja que, en tenir una identitat cultural, vagis on vagis et veuran diferent a ells, perquè ets d'una altra cultura diferent.
Per tant, i tornant a la pregunta inicial sobre si la globalització suposa la supressió de les fronteres, demostra que circulen les matèries, els diners, però no circula la mobilitat de persones, ja que la cultura ens ho impedeix.
La localització com a enemic de la globalització
Evidenciant els problemes culturals, la localització, que demostra d'on som, és un gran enemic a la globalització, ja que cadascú defensa allò seu.
La diversitat cultural segons la tesi conservadora
Segons la tesi conservadora, en qüestions de diversitat cultural, afirmen que està molt bé aquest intent d'homogeneïtzar el món per crear vincles, però certament cadascú viu millor al seu país. És a dir, NOSALTRES + ELLS no significa que visquem en un món globalitzat i, per tant, la globalització no ha suposat la supressió de les fronteres. I més enllà de qui ets, tots tenim una identitat cultural que ens demostra d'on som.
Huntington i el xoc de civilitzacions
Dit això, Huntington considera que la cultura és una manera que té cada cultura de veure el món, i aquest és el problema en el qual ens trobem quan algú afirma que el món ja està homogeneïtzat. El problema esdevé en el xoc de civilitzacions, en el contacte incomunicatiu, en el llenguatge violent entre cultures que evidencia aquests problemes. Aquesta manca de comunicació entre cultures, esdevindrà molt freqüent entre civilitzacions, ja que es diferencien per la història, la llengua, la cultura i la religió (fonamentalisme). Huntington afirma que les relacions entre occident i la resta del món provocaran que occident sigui la civilització a derrotar. L'enfrontament d'occident amb el món no occidental produirà una desoccidentalització. Els no occidentals intenten modernitzar-se sense ser occidentals.
Conflictes Occident - No Occident:
- Els no occidentals poden aïllar-se (Corea del Nord).
- Poden aïllar-se amb occident i acceptar valors i institucions.
- Contraposar el poder econòmic i militar cooperant amb altres societats no occidentals. Desoccidentalització (Xina-islàmica) Confucioislàmica.