Globalització i Societat: Impacte dels Pilars dels Nous Escenaris Socials

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,62 KB

1.1. Els Pilars dels Nous Escenaris Socials

El context actual s'estructura en quatre pilars interrelacionats:

  • Globalització
  • Multiculturalisme
  • Neoliberalisme
  • Societat del coneixement i noves tecnologies

Aquests pilars conformen la dinàmica de l'escenari social en què es mouen infants, joves, adults i persones grans, en què s'exerceixen les accions educatives i es preparen i projecten amb intencions. Al cap i a la fi, l'educació és una pràctica social i històrica que, quan es conceptualitza, ho fa en aquest escenari.

1.3.1. De la Globalitat a la Globalització: a Quines Realitats es Refereixen?

Ulrich Beck explica les dinàmiques de mercat a través de la relació entre la societat del risc i les seves relacions amb el fenomen de la globalització; els canvis polítics, socials, econòmics i biogràfics no només ocorren de manera localitzada, sinó també de manera transnacional.

Beck entén per globalisme la concepció segons la qual el mercat mundial desallotja o substitueix la tasca política; la ideologia del domini del mercat mundial o la ideologia del liberalisme. Aquest domini de l'econòmic està provocant canvis significatius en els sistemes de producció i en el món laboral.

La globalització és el reflex més evident d'aquesta concepció que defensa el predomini del mercat a nivell mundial. Per això, l'FMI la defineix com la interdependència econòmica creixent del conjunt de països del món, provocada per l'augment del volum i la varietat de les transaccions transfrontereres de béns i serveis, així com de fluxos internacionals de capitals, i alhora la difusió accelerada i generalitzada de la tecnologia.

Al seu torn, la globalitat significa que ningú no pot viure al marge dels altres: tots els països i les persones som al mateix camp de joc. Ara bé, això no vol dir que tots siguem iguals; hi som, al mateix camp, però no som intercanviables els uns pels altres, ni susceptibles de ser homogeneïtzats a través de diferents mecanismes (educació, mitjans de comunicació, publicitat...).

Efectes Significatius de la Nova Societat Tecnocultural Segons Saperas

  • Es desenvolupa l'especialització dels continguts.
  • Es fa més factible una certa manipulació de les ofertes culturals.
  • Es fragmenta de manera molt considerable l'oferta comunicativa.
  • El component tecnoinformàtic continua apostant per la creativitat que caracteritza la producció cultural tradicional.
  • Es produeix una creixent i constant mercantilització de la cultura.

Entradas relacionadas: