Glossari de Termes Clau: Medi Ambient, Economia i Indústria
Glossari de Termes Clau
Repoblació Forestal
Repoblació forestal: Tècnica forestal d'explotació que tracta de solucionar l'impacte mediambiental provocat per la tala excessiva de boscos o pels incendis. Consisteix a tornar a plantar arbres allà on s'hagués perdut una zona boscosa. La repoblació de major valor energètic és aquella on es tornen a plantar arbres característics de la zona. No obstant això, a vegades, no es té en compte aquest criteri i només respon a un interès comercial, pel qual es planten arbres de ràpid creixement. Exemples: pins i eucaliptus.
Transhumància
Transhumància: Migració estacional que fan els pastors amb el ramat des de la vall a la muntanya durant l’estació seca per accedir a pasturatges, l’objectiu del qual és la seva alimentació. És un tipus de ramaderia tradicional pròpia de països subdesenvolupats. Actualment, als països desenvolupats és una pràctica quasi desapareguda. Exemple: de caràcter local a les muntanyes del sud peninsular.
Treball a Temps Parcial
Treball a temps parcial: Desenvolupament d’un treball durant unes hores al dia, per tant inferior a la duració legal d’una jornada. Generalment es completa aquest treball amb un altre també a temps parcial. Els treballadors que s’acullen a aquest tipus de treball tenen els mateixos drets que la resta, però cobren de forma proporcional a les hores que treballen.
Energies Alternatives
Energies alternatives: Són les obtingudes a partir de fonts no contaminants i renovables. Procedeixen de recursos inesgotables i són netes. Les més importants són: eòlica, solar, geotèrmica, mareomotriu i la biomassa. La producció d'energia a partir de fonts renovables ofereix condicions favorables a Espanya per la diversitat del seu medi natural. Exemples: mini centrals hidràuliques que utilitzen el salt de rius (Catalunya, Galícia), biomassa, biomassa verda, centrals fotovoltaiques, parcs eòlics...
Parc Tecnològic
Parc tecnològic: Espai que reuneix empreses d'alta tecnologia o avantguarda (informàtica, electrònica, telecomunicacions...), centres d'investigació i de formació. Es troben a prop d'aeroports, ports, autopistes, xarxes telemàtiques, universitats, a més a més, en un entorn agradable a prop de les grans ciutats. Posseeixen una mà d'obra qualificada. Exemples: Sant Cugat del Vallès a Barcelona, Tres Cantos a Madrid, Zamundio a Bilbao...
Deslocalització Industrial
Deslocalització industrial: Fenomen de trasllat d'empreses d'un país a un altre, normalment per abaratir costos (sous més baixos, escassa reglamentació laboral, menys impostos). Un fet habitual als països europeus, com Espanya; a partir dels anys 80, nombroses empreses del tèxtil traslladaren la seva producció al nord d'Àfrica. Actualment hi ha trasllat de tota mena d'empreses, com electrònica, tèxtil, calçat, etc., a llocs com l'Est d'Europa o l'Extrem Orient.
Reindustrialització
Reindustrialització: Recompondre el teixit industrial de les zones més afectades per la reconversió, creant-hi noves activitats econòmiques i industrials amb futur. Amb això es pretén diversificar l'activitat econòmica i generar ocupació capaç d'absorbir els aturats procedents de la reconversió. Per això, el 1983 es crearen a Espanya Zones d'Urgent Reindustrialització (ZUR). (Ferrol-Vigo, Astúries, Ria del Nervión, Barcelona, Madrid, Cadis, etc.).
Indústria Puntera
Indústria puntera: És aquella que es troba en fase d'expansió, per l'augment de la demanda i utilitza les tecnologies més avançades. Són indústries que solen anar lligades als parcs tecnològics. Indústries de material elèctric i electrònic, informàtica, instruments òptics i de precisió.
Indústria Madura
Indústria madura: És aquella que es veu afectada per una reducció de la demanda, sigui per l'aparició de nous productes, o per l'endarreriment tecnològic o per altres causes. Són, per exemple a Espanya, la metal·lúrgia, la siderúrgia, els transformats metàl·lics, l'electrònica de línia blanca, la construcció naval, el tèxtil i el calçat.
Recurs Renovable
Recurs renovable: El que pot utilitzar-se de manera indefinida perquè no s’esgota (aigua, aire, sol, vent...). A més a més, són nets, és a dir, no contaminen. Espanya en disposa de moltes hores de sol anuals i zones de forts vents, de manera que pot invertir en les energies derivades. Recurs no renovable: El que es troba en quantitat limitada i pot arribar a esgotar-se, com per exemple els combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural) i els minerals radioactius (urani). Espanya presenta escasses quantitats d’aquests recursos i, a més, de baixa qualitat, com el carbó asturià.
Creixement Sostenible
Creixement sostenible: Actuació que té per objectiu aconseguir el progrés econòmic i social mitjançant una gestió responsable dels recursos naturals i la protecció mediambiental, que pugui permetre satisfer les necessitats del present sense comprometre les del futur. El creixement econòmic espanyol no ha estat, en general, sostenible ja que la pressió del turisme i de la construcció ha alterat greument el medi ambient i, per tant, les necessitats futures de la població.
Economia Submergida
Economia submergida: Conjunt d’activitats il·legals que no es contemplen en les estadístiques oficials. Les empreses que practiquen l’economia submergida produeixen amb menors costos ja que no declaren la situació dels seus treballadors (generalment població femenina, obrers semiocupats o en atur i immigrants), ni el balanç econòmic de l’empresa. Els treballadors no estan regularitzats (no hi ha contractes de treball, seguretat social...). S’obté un benefici econòmic no declarat i, per tant, fraudulent.
Privatització
Privatització: Acció de transferir al sector privat una activitat o una empresa que pertanyia al sector públic. S’ha experimentat principalment a la gestió de certs serveis públics que requereixen una gran inversió inicial, també en determinades activitats clarament mercantils assumides inicialment per l’Estat com a conseqüència d’una política d’intervenció, posteriorment desestimada. Exemples: Aceralia, Repsol, Tabacalera, Telefónica, Argenteria... són empreses inicialment públiques que s'han privatitzat parcial o totalment.
Sector Privat
Sector privat: Part de l’activitat econòmica duta a terme per empreses, institucions i economies familiars. Les decisions que es prenen estan condicionades pel mercat.
Sector Públic
Sector públic: Conjunt d’activitats en les que l’Estat participa o exerceix un control de gestió. Compren l’Administració Central i Local, organismes dependents d’ells o bé organismes autònoms sotmesos a cert control, la Seguretat Social i les empreses públiques i mixtes. En les darreres dècades el sector públic ha crescut considerablement (sanitat, educació, administració autonòmica).