Glossari de termes de meteorologia i clima
Clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,29 KB
Illa de calor
Fenomen microclimàtic que implica un augment de la temperatura en el centre de la ciutat en relació amb la seva perifèria.
Inversió tèrmica
Augment de la temperatura amb l’altitud. Contràriament al fet que la temperatura acostuma a disminuir 6,5 ºC cada 1000 m d’altitud, a les Illes Canàries els vents alisis provoquen aquesta inversió tèrmica. Així doncs, es registren temperatures més altes i aire més sec cap als 2000 m que no pas cap als 800 m d’altitud.
Isòbara o línia isòbara
Isolínia que representa en un mapa les pressions atmosfèriques.
Isohieta o línia isohieta
Línia que uneix en un mapa els punts que tenen la mateixa quantitat de precipitació durant un període de temps determinat.
Isoterma o línia isoterma
Línia imaginària que uneix en un mapa els punts de la superfície de la Terra que tenen la mateixa temperatura en un moment donat o la mateixa temperatura mitjana durant un cert període.
Mar de núvols
Acumulació horitzontal d’estratocúmulus a baixa alçada (aproximadament entre els 500 metres i els 1500 metres), causada pels vents marítims carregats d'humitat en el seu sector inferior.
Marinada
Vent o brisa que bufa de mar cap a terra durant el dia.
Massa d’aire
Porció d’aire amb unes característiques pròpies de temperatura, humitat i pressió. Espanya, a causa de la seva latitud, rep masses d’aire càlid tropical i masses d’aire fredes o polars.
Microclima
Modificació dels valors dels elements climàtics (temperatura, precipitació, humitat de l'aire, etcètera) propis del clima regional, a causa de factors de caràcter local (entre els que es poden mencionar el relleu, el pendent, l'orientació, els usos del sòl, etcètera).
Precipitació
Aigua procedent de l'atmosfera i que en forma sòlida o líquida es diposita sobre la superfície de la terra.
Pluja de fang
Pluja de color vermellós a causa de petites partícules procedents de sorrals d’Àfrica. A Canàries es coneix amb el nom de calima.
Risc antròpic
Possibilitat que determinades activitats humanes provoquin danys materials o humans, o agreugin els efectes adversos de fenòmens naturals susceptibles de causar danys.
Sisme
Tremolor o sacsejada de la superfície de la terra resultat dels desplaçaments i les friccions de les diferents plaques que formen l'escorça terrestre (plaques tectòniques).
Tàlveg o Talweg
Paraula que ve de l'alemany i significa literalment “camí de la vall”. En meteorologia s’utilitza per parlar d’una zona de depressió atmosfèrica.
Temperatura
Magnitud referida a les nocions comunes de calent o fred. Per estudiar el clima d’un lloc cal conèixer les temperatures màximes, les temperatures mínimes i les mitjanes.
Tempesta
Fenomen caracteritzat per la coexistència propera de dues o més masses d'aire de diferents temperatures.
Temps o temps atmosfèric
Estat de l’atmosfera en un lloc i en un moment determinats.
Torrencials
Aplicat a les precipitacions, són pluges molt freqüents o abundants que poden produir inundacions quan cauen amb molta intensitat en un espai de temps molt curt.