Gorbatxov, la Perestroika i la Caiguda del Bloc Comunista

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,76 KB

Gorbatxov i la Transformació de l'URSS

Gorbatxov va arribar a la presidència de la Unió Soviètica. El país estava sumit en una greu crisi econòmica i social. Per intentar sortir d'aquesta situació, Gorbatxov va posar en marxa la perestroika i la glasnost. La nova política econòmica va concedir més llibertat de gestió a les empreses. En el pla polític, es va iniciar el procés de democratització. Pel que fa a la política exterior, el govern de Gorbatxov va estrènyer les relacions amb els EUA i va iniciar una política de desarmament.

Les Revolucions Populars i la Dissolució de l'URSS

Als anys 80, els països de l'Europa oriental també patien una profunda crisi econòmica. Aquesta situació va provocar un fort malestar social i va augmentar el rebuig a la subordinació a l'URSS. El 1989 es van succeir un seguit de revolucions populars. A Polònia es van celebrar les primeres eleccions lliures. Després de la caiguda del comunisme, els nacionalismes van prendre força i van aflorar els greuges històrics que els règims totalitaris havien ofegat. Txecoslovàquia es va dividir en la República Txeca i Eslovàquia, i Iugoslàvia es va fragmentar en 5 repúbliques.

La Transició cap a la Democràcia i el Capitalisme

La transició no es va fer al mateix ritme en totes les repúbliques de l'antic bloc comunista. Avui tots són països democràtics amb economies de lliure mercat.

La Consolidació de la Unió Europea

De la CEE a la Unió Europea

A començaments dels anys 80 s'havien assolit alguns dels objectius econòmics. El més important va ser l'establiment de la unió duanera, la lliure circulació de capitals i persones, i un sistema monetari comú. Es va sobrescriure el tractat de la Unió Europea i la CE es va anomenar UE. Bases per aconseguir la unió política i econòmica:

  • Moneda única.
  • Lliure circulació de mercaderies, capitals i persones.
  • Cohesió econòmica i social.
  • Compatibilitat entre creixement econòmic i respecte al medi ambient.
  • Política internacional i de defensa comuna.
  • Més poder de les institucions europees supranacionals.
  • La ciutadania de la Unió Europea.

La Unió Europea en l'Actualitat

La unió econòmica: comparteixen polítiques econòmiques comunes. Les mercaderies, capitals i persones es mouen lliurement per la UE. El 2002 va entrar en circulació l'euro. La unió política està més endarrerida: s'ha creat una ciutadania de la UE, s'ha reforçat la cooperació judicial i en matèria de seguretat. Hi va haver el tractat de Lisboa. Hi va haver una crisi econòmica i Nicolas Sarkozy va plantejar la necessitat de la reunificació d'Europa.

Els Reptes Econòmics i Polítics

Entradas relacionadas: