Grans Transformacions del Segle XVI: Renaixement, Ciència i Reforma
Clasificado en Religión
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,34 KB
El Renaixement: Cultura i Humanisme (Segles XIV-XVI)
El Renaixement va ser un ric desenvolupament cultural que va començar a finals del segle XIV al nord d'Itàlia, i es va escampar ràpidament cap al nord durant els segles XV i XVI. Aquesta corrent té l'home com a centre de totes les coses. «Ad fontes» («Ves a la font») era el lema, i indicava la prevalença de l'humanisme de l'Antiguitat per sobre de tot. Excavar velles escultures i descobrir manuscrits gairebé es va convertir en una afició popular. Va mantenir la seva hegemonia en bona part d'Europa fins a finals del segle XVI.
La Revolució Científica: Raó i Mètode (Segle XVI)
Al voltant del segle XVI es va produir la Revolució Científica, que va donar pas al poder modern de la tecnologia. El màxim responsable és Galileu, qui va fundar el mètode que parteix de l'observació dels fets a l'hora de buscar lleis que expliquin els fenòmens de la naturalesa i que aquestes lleis puguin ser matematitzables, la qual cosa donaria rigor i objectivitat a allò que s'està dient. Partir dels sentits, però aplicar també la raó per a explicar el món. El mètode va tenir ressò en el terreny de l'astronomia. La superstició i la religió van ser reemplaçades per la ciència, la raó i el coneixement. Això va permetre l'avanç de les ciències modernes i també va propiciar canvis en l'ordre social. Encara controvertit, el terme «revolució» va ser encunyat per l'historiador Alexandre Koyré el 1939, i assumeix un canvi en els paradigmes d'anàlisi i observació de la realitat.
Martí Luter i la Reforma Protestant (Segle XVI)
Aquest home de Déu va lluitar per dur a terme una transformació social, però no com un mite equivocat volent substituir Déu per la ciència social, sinó un canvi basat en els ensenyaments de Jesucrist. Aquest home, com veurem, va tenir una bona formació teològica i social per dur a terme la seva obra monumental: acabar d'una vegada per sempre amb la segregació racial i amb la discriminació dels pobres en la nació més rica del món. En el segle XVI, va iniciar la Reforma Protestant, amb la qual cosa es trencaria l'Església cristiana. L'existencialisme va deixar en ell la preocupació per l'ésser humà, no en sentit abstracte-sentimental, sinó per l'home de «carn i os» en una situació real.