La Guerra Freda: Causes, Evolució i Conseqüències
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,81 KB
La Guerra Freda
Causes
Acabada la Segona Guerra Mundial, van reaparèixer les diferències ideològiques (capitalisme-comunisme) entre els aliats. La rivalitat entre els EUA i l'URSS es va mantenir en una tensió internacional permanent, un constant rearmament i conflictes mitjançant aliats, ja que l'arsenal nuclear no feia possible un conflicte directe.
Europa i Alemanya
Europa i Alemanya van quedar dividides (teló d'acer). Europa Occidental va rebre una important ajuda econòmica dels EUA a canvi d'excloure els partits comunistes (Pla Marshall: 1947) i es va crear una aliança militar (OTAN: 1949). L'URSS va imposar els partits comunistes a Europa Oriental, va crear una aliança econòmica (COMECON: 1949) i una aliança militar (Pacte de Varsòvia: 1955).
La decisió unilateral dels EUA, Regne Unit i França de crear un estat alemany amb els territoris occidentals que ocupaven va provocar el bloqueig terrestre de Berlín Occidental (dins territori soviètic), la creació d'un estat alemany Oriental i finalment la construcció del mur de Berlín.
Descolonització i Guerra de Corea
El procés de descolonització va impulsar la rivalitat entre les grans potències per aconseguir aliats entre els nous països independents. La guerra de Corea (1950-1953) va acabar amb la divisió entre el nord comunista i el sud capitalista.
Guerra de Vietnam
La guerra de Vietnam va començar com una guerra d'independència on la guerrilla comunista va vèncer França (1954) i posteriorment van intervenir els EUA (1957-1973). A pesar de la superioritat militar, van ser derrotats per la tenacitat dels guerrillers, el medi físic advers, la desmotivació dels soldats i l'opinió pública desfavorable.
Crisi del Canal de Suez
La crisi del canal de Suez (1956): Egipte va nacionalitzar el canal, molt important pel trànsit marítim mundial, i França i el Regne Unit, antics propietaris, van enviar l'exèrcit però finalment es van retirar davant l'amenaça soviètica.
Crisi dels míssils a Cuba
La crisi dels míssils a Cuba (1962): la revolució cubana (1959) va expulsar la dictadura aliada dels EUA i Fidel Castro, davant l'amenaça d'invasió, es va aliar amb l'URSS, que va provocar el bloqueig naval de l'illa pels EUA. Finalment es va arribar a un acord i els míssils no es van instal·lar.
Coexistència pacífica
Els nous dirigents Khruixov (1958) i Kennedy (1960) van impulsar la distensió internacional i van limitar la cursa d'armament. La rivalitat es va traslladar a la ciència i la tecnologia (cursa espacial).
Retorn a la tensió i fi de la Guerra Freda
Als anys 80 hi ha un retorn a la tensió internacional: revolució sandinista a Nicaragua, revolució integrista islàmica a l'Iran, invasió soviètica d'Afganistan i la guerra de les galàxies, impulsada per Reagan, que suposava un enorme esforç econòmic i que va ser una de les causes del col·lapse de l'URSS.
Evolució interna del bloc occidental
Gran prosperitat econòmica fins a la crisi del petroli (1973), malgrat això als EUA hi ha grans desigualtats que afecten sobretot els afroamericans. A Europa es posa en pràctica l'estat del benestar (millores en sanitat, educació, atur i pensions) i es crea la Comunitat Econòmica Europea (actual UE).
Crisis internes del bloc oriental
Països que no van acceptar l'obediència soviètica tot i no renunciar al comunisme: Iugoslàvia (1948), Xina i Albània (1959). Països que van iniciar un procés de democratització i van ser envaïts pel Pacte de Varsòvia: Hongria (1956) i Txecoslovàquia (1968). Davant la crisi econòmica, Gorbatxov va iniciar una reforma econòmica (Perestroika) i política (Glasnost) que va provocar la caiguda dels règims comunistes i la dissolució de l'URSS (1991).