Guerra Freda: Competició entre superpotències

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,64 KB

ELS INICIS

competició per demostrar la superioritat del model econòmic i social. Les dues superpotències intentaran demostrar que el seu model és el més exitós que els altres. La Guerra Freda és una guerra de propaganda. Tot el que fa la URSS és per assegurar la seva seguretat.

L'objectiu principal dels EEUU és econòmic, vol col·locar el seu excedent.

Cursa d'armaments: no s'arriba mai a la confrontació directa.

El món viurà sota l'amenaça nuclear.

La Guerra Freda esclata 2 anys després. Els aliats havien arribat a diferents acords sobre com havia de ser aquesta guerra.

ACORDS PREVIS:

Els aliats de les potències guanyadores decideixen organitzar el món després de la Segona Guerra Mundial. En aquestes reunions decideixen:

  • Dividir Alemanya en zones d'influència entre els aliats.
  • Organitzar eleccions lliures a l'Europa alliberada.
  • Posar en marxa un organisme internacional per evitar futurs conflictes.

FRUSTRACIONS: telón de´hacer: intenta explicar que Europa després de la Segona Guerra Mundial ha quedat dividida entre dues àrees d'influència, la repartició de les àrees d'influència es fonamenta fins on van arribar les tropes.

Churchill en una conferència que fa a UE utilitza per primer cop aquest concepte.

Qui elabora la idea és Kenan, que és el teòric de la Guerra Freda, on explica quina política ha de seguir EEUU a la Guerra Freda. Diplomàtic que treballa a l'ambaixada americana a Moscou. Kenan diu que els soviètics volen dominar el món.

Doctrina Truman (1947)

Amb la Doctrina Truman s'inicia la Guerra Freda, davant de la guerra civil a Grècia. Hi ha un enfrontament entre comunistes i monàrquics, però EEUU no està per recolzar els monàrquics i decideix actuar.

Truman fa un discurs on exposa la Doctrina Truman i amb ella comença la Guerra Freda. Diu que Estats Units ha d'intervenir per aturar el comunisme. Estats Units intervé a la guerra civil grega, enviant armes i diners, amb aquesta ajuda comença la Guerra Freda.

Plan Marshall:

EEUU posa en marxa un pla d'ajut econòmic a Europa, és un pla que intenta ajudar a recuperar l'economia europea, a la vegada intenta allunyar als governs europeus perquè s'apropin a la Unió Soviètica. El que fan és concedir crèdits a fons perduts, la condició del pla és que havien de comprar productes americans. L'objectiu del Plan Marshall és ajuts econòmics als europeus, millora de la imatge dels EU.

Reconstrucció del mercat econòmic, afirmar la ideologia capitalista, dividir les esquerres europees.

Entradas relacionadas: