La Segona Guerra Mundial: De Polònia a la Batalla d'Anglaterra
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,33 KB
1.4 L'esclat de la guerra a Europa: la campanya de Polònia
La guerra es va iniciar amb la invasió de Polònia. Hitler reclamava la ciutat de Danzig (habitada per alemanys) i volia construir un ferrocarril i una autovia a través del corredor polonès (espai entre Alemanya i Prússia oriental). Prèviament, havia signat un pacte de no-agressió amb l'URSS que incloïa una clàusula secreta de repartiment de Polònia. L'URSS s'assegurava la zona de Finlàndia i els Països Bàltics.
Davant la negativa de Polònia a cedir el corredor, Hitler va ordenar la invasió l'1 de setembre de 1939. França i Gran Bretanya van declarar la guerra a Alemanya el 3 de setembre.
Polònia va quedar repartida en tres parts: la més occidental va passar al Reich; la part central (Varsòvia i Cracòvia) es va convertir en el Govern General, administrat per Alemanya; i la part oriental va ser ocupada per l'URSS.
La ràpida invasió de Polònia es coneix com a guerra llampec (Blitzkrieg): un atac per sorpresa que combinava forces terrestres, navals i aèries.
2. Desenvolupament de la guerra (I)
2.1 La guerra llampec (1939-1940)
Després de la invasió i partició de Polònia (1939) i les declaracions de guerra, Alemanya va iniciar la campanya de Dinamarca i Noruega per controlar l'Europa septentrional, de gran importància estratègica i industrial. A Hitler li interessava aquesta zona com a base d'operacions per aïllar Gran Bretanya i obtenir el ferro procedent de Suècia (país neutral).
Dinamarca va ser ocupada amb facilitat.
Noruega va ser ocupada després del fracàs de les tropes britàniques. S'hi va instal·lar un govern col·laboracionista (pro-nazi).
A Gran Bretanya, Chamberlain (primer ministre) va dimitir i es va formar un govern d'unitat nacional dirigit per Churchill, partidari de combatre fins a la victòria final.
Al mateix temps, es va produir una guerra entre Finlàndia (aliada d'Alemanya) i l'URSS (1939-1940). L'URSS es va annexionar Carèlia i altres territoris fronterers.
L'URSS també va ocupar les repúbliques bàltiques el 1940.
2.2 La batalla d'Anglaterra
Després de l'ocupació alemanya de França, Hitler va iniciar un atac aèri contra Anglaterra per debilitar-la i, posteriorment, ocupar-la o forçar una rendició.