Guia per al Disseny Particular del Programa i Pla de Normalització Lingüística

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,08 KB

Defineix els conceptes següents: (1’5)

- DPP (Disseny Particular del Programa):

Què és: un document que inclou la concreció i contextualització d'un d'aquests programes a la realitat particular de cada centre i, d'una altra, el conjunt de decisions prèvies per a l'elaboració dels instruments d'organització i de gestió educatives.

- És un document fonamental perquè pretén adaptar un PEB adequat al centre (caràcter que es dona a les llengües).

- Ha d'estar aprovat pel Consell escolar. Ha de permetre la discussió referent a l’ús vehicular del valencià.

- S’elabora abans del PEC.

- Permet la promoció de l’ús vehicular del valencià entre els diferents col·lectius de l’escola.

Tots els centres de les poblacions de predomini valencià i centres de pobles castellanoparlants han d’aplicar algun programa d’educació bilingüe, per tant, han de tenir un DPP.

S’ha de conèixer la realitat del centre i l’especificitat de les persones que el conformen per poder prendre una sèrie de decisions.

- PNL (Pla de Normalització Lingüística):

Normalitzar un centre significa que el valencià siga una llengua d’ús habitual en totes les activitats (normal). Els espais d’intervenció són: administratiu i social, acadèmic, interacció didàctica, interacció amb l’entorn sociofamiliar.

El disseny particular del programa o programes d'educació bilingüe (DPP) que apliquen el centre i el pla de normalització lingüística (PNL).

El PNL parteix de la consideració que la normalització de l’alumnat i de la comunitat escolar en general depèn, en gran mesura, del grau d'ús del valencià a l'entorn dels i les alumnes, per sobre dels mètodes didàctics, dels materials que s'hi utilitzen o de la qualificació del professorat. Per poder configurar-ho haurem de:

  • Tindre informació sobre les dades sociolingüístiques fiables.
  • L’objectiu bàsic del procés és la normalització plena del centre.
  • L’abast del pla abraçarà tots els espais d’actuació i sectors del centre, establint objectius concrets.
  • Les estratègies d’actuació.
  • Els agents. Tot el professorat ha de ser responsable de la seua aplicació.
  • Els recursos.

L’objectiu principal i prioritari del PNL és aconseguir que el valencià assolisca tots els àmbits d’ús propis d’una llengua, és a dir, tant els formals com els informals.

Els objectius del PNL s’han de redactar pensant en un mitjà i llarg termini, ja que a curt termini vindran especificats per àmbits d’actuació, en els diferents Plans Anuals de Normalització Lingüística (PANL).

N’hi ha objectius com: aconseguir que el valencià siga llengua d’ús habitual en totes les activitats; usar el valencià, preferentment, com a llengua d’interrelació amb els alumnes fora de l’aula; adquirir material per a la biblioteca i audiovisuals en valencià.

- Pla anual de normalització lingüística: PNL que es actualitza cada any.

Entradas relacionadas: