Guia de Codificació i Interpretació de Dades Qualitatives
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,99 KB
Conceptes i Codificació: Vincular Dades i Idees
La codificació consisteix a condensar el gruix de les nostres dades en unitats analitzables, creant categories. S'encarrega d'adjudicar codis a les dades i generar conceptes que compleixen funcions importants, permetent-nos revisar el que les nostres dades diuen.
Procediments Analítics Clau
El treball analític és important en la identificació dels conceptes. Utilitzem les dades per pensar amb elles i generar idees que s'hi relacionen detalladament i precisament. La codificació és, doncs, la relació entre les nostres dades i les nostres idees.
Perspectives d'Experts sobre la Codificació
Seidel i Kelle
Segons Seidel i Kelle, "Els codis representen el vincle decisiu entre les 'dades brutes', la matèria textual com ara transcripcions, entrevistes o notes de camp, i els conceptes teòrics de l'investigador".
Miles i Huberman
Per a Miles i Huberman, la codificació és un procés que permet a l'investigador identificar dades significatives i establir l'escenari per interpretar i treure conclusions. Defineixen els codis com a “etiquetes o capçaleres per assignar unitats de significat a la informació descriptiva o inferencial compilada durant un estudi.” Un exemple podria ser una metàfora.
Seidel i Kelle (Operacions Fonamentals)
Seidel i Kelle descriuen tres operacions clau en la codificació:
- a) Adonar-se de fenòmens rellevants.
- b) Recollir exemples d'aquests fenòmens.
- c) Analitzar aquells fenòmens per tal de trobar allò comú, allò diferent, els patrons i les estructures.
Tesch (Descontextualització i Recontextualització)
Tesch descriu el procés en dues fases:
1. Descontextualització
Consisteix a segmentar porcions i desbaratar el conjunt de dades. Se separen trossos del text original al mateix temps que se'n reté el significat. Segmentar implica la divisió de les dades en porcions comprensibles per si mateixes, però prou grans per ser significatives.
2. Recontextualització
Implica reorganitzar les dades segmentades i classificar-les. Es basa en un sistema d'organització basat en "pools" de significat: els conceptes s'identifiquen o construeixen amb base al material previ. Les dades segmentades es codifiquen segons categories (recontextualització).
Strauss (Tipus de Codis)
Strauss distingeix entre:
- a) Codis sociològicament construïts: Haurien d'ajudar a identificar temes, patrons, esdeveniments i accions d'interès per a l'investigador.
- b) Codis in vivo: Es refereixen als que deriven dels termes i el llenguatge utilitzat pels actors socials en el camp o en les entrevistes. Poden utilitzar-se per desenvolupar un enfocament "de baix a dalt", fins a la derivació de les categories del contingut de les dades.
Weaver i Atkinson (Nombre de Categories)
Weaver i Atkinson van assenyalar que si es decideix delinear un nombre limitat de categories generals, gran part del text pot codificar-se amb un sol codi (o conjunció de codis).
Avantatge
S'ha de maximitzar la utilitat dels codis.
Desavantatges
- 1) Ja que gran part del text es codificarà amb la mateixa categoria, hi pot haver dificultats per localitzar episodis particulars significatius per a l'anàlisi.
- 2) La codificació pot ser massa basta, fet que pot fer que l'anàlisi sigui molt vaga, mancada de detalls, o que les vies d'exploració de l'anàlisi quedin restringides superficialment.
Problemes Comuns en Esquemes de Codificació
Si decidim definir un gran nombre de categories, amb significat exhaustiu, els problemes es reverteixen. La codificació serà més detallada o intrincada i, en conseqüència, hi haurà una major diferenciació en els segments. En canvi, si la segmentació del text és massa complicada (segments massa petits), es pot perdre informació conceptual i alguns dels significats dels segments.
Més Enllà de la Codificació: Cap a la Interpretació
Què fer amb les dades un cop ja s'han seleccionat, retallat, fragmentat, codificat i categoritzat?
El Rol de la Interpretació (Walcott)
Segons Walcott, un cop acabada la codificació, cal interrogar les dades i explorar-les de manera sistemàtica per generar el significat.
Passos de la Codificació a la Interpretació
El pas de la codificació a la interpretació es fa a nivells discrets. Un primer pas és que les dades codificades necessiten recuperar-se; s'han d'exposar per ser llegides amb facilitat.
Funcions Clau de la Codificació
La codificació:
- Ajuda a establir vincles entre les dades.
- Relaciona les dades amb les nostres idees sobre elles.
- És un mecanisme heurístic.
- Assigna codis a segments de dades i després els utilitza per generar conceptes i teories.
- Permet adonar-se de fenòmens rellevants, recollir exemples d'aquests fenòmens i analitzar-los a fi de trobar allò comú, allò diferent, els patrons i les estructures.
Com Dur a Terme la Codificació?
Com es procedeix per dur a terme la codificació?
- Crear una llista inicial de codis, abans de llegir les dades o abans del treball de camp.
- Plantejar les categories des de la pregunta d'investigació.
- Utilitzar codis amplis i generals i, a continuació, crear codis més específics i detallats.
- Fer-se preguntes sobre les dades.
El Procés d'Interpretació
Un cop categoritzades les dades:
- S'han d'interrogar i explorar de forma sistemàtica per generar significats.
- A partir de les dades codificades, cal recontextualitzar-les de manera que puguin llegir-se amb facilitat.
- Es tracta de transformar dades codificades en dades significatives.