Guia Completa sobre Amplificadors: Funcionament i Tipus
Clasificado en Español
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,49 KB
Amplificador: Funcionament i Tipus
Amplificador és un equip la funció del qual consisteix a elevar el nivell d'una senyal sonora per inyectar-la a uns altaveus. Els altaveus necessiten una senyal de certa potència per poder-se moure.
Parts d'un Amplificador
El amplificador es divideix en dues parts:
Preamplificador (o Previo)
És el dispositiu que realitza la selecció de la senyal (en cas de poder elegir) i la seva adequació per a la posterior amplificació. Controls:
- Selector d'entrada (tape, CD, tuner, phono, DAT o aux)
- Preecualizador (petit retoc abans de la sortida: Bass, Treble)
- Balance (panoramitzar la senyal)
- Volum (controla el nivell de senyal que enviem a l'etapa de potència)
Etapa de Potència (o Etapa)
L'etapa de potència amplifica la senyal rebuda al nivell indicat pel comandament de volum. Hi ha etapes que ni tan sols tenen comandament de volum (se suposa que el preamplificador ho tindrà). Tenen una entrada per a la senyal que s'ha d'amplificar i una sortida per connectar els altaveus.
Solucions Comercials
- Amplificador Integrat: el típic dels equips d'alta fidelitat. Dins de la seva caixa inclou el preamplificador i l'etapa de potència.
- Preamplificador: separat de l'etapa de potència en equips HI-FI d'alta potència, perquè l'etapa es pot escalfar massa.
- Etapa de Potència: habitual en equips HI-FI d'alta potència i, sobretot, en sistemes per a directe, de molt alta potència, on els dispositius s'escalfen molt.
- Amplificador Combo: típic de guitarristes i similars. Conté un preamplificador, un amplificador i altaveus.
Paràmetres de l'Amplificador
Sensibilitat
És la mínima tensió que ha d'haver a l'entrada per produir una sortida audible. La sensibilitat depèn del tipus d'entrada; per a entrades de micròfon serà molt més baixa que per a entrades de línia.
Impedància d'Entrada
Marca quina porció de la potència de la font passa a l'amplificador. Com més gran sigui la impedància d'entrada, millor. Per a entrades de plato giradiscos ens mouríem entre valors com 47, 100 o 200 kΩ. Per a entrades de micròfon, els valors són similars. Per a entrades de línia, els valors habituals són 20 i 47 kΩ.
Impedància de Sortida
Ha de ser el més semblant possible a la del altaveu que connectarem. Els valors típics de la impedància de sortida són 4 i 8 Ω per a altaveus i 16 i 32 Ω per a auriculars. En casos especials, com sistemes de megafonia o hilo musical, la impedància és més alta, per connectar xarxes d'altaveus.
Resposta en Frequència
Expressa la relació entre la sortida i l'entrada de l'amplificador en funció de la freqüència. Com més plana i ampla sigui la resposta en freqüència dins del marge de la banda audible, millor.
Potència de Pic i Potència RMS
La potència de pic és la potència instantània que l'amplificador pot lliurar a l'altaveu sense distorsionar la senyal. La potència RMS és la potència que l'amplificador pot lliurar a l'altaveu sense perdre qualitat ni deteriorar-se.
Relació Senyal/Ruido
Expressa la diferència de magnitud entre la senyal útil i el soroll elèctric de l'amplificador. S'expressa habitualment en dB, i són típics a l'alta fidelitat valors com 80 dB o més alts.
Distorsió Harmònica
Ens indica quina part de la senyal de sortida és senyal útil i quina part és distorsió (harmònics no desitjats). Es designa com: THD (total harmonic distortion). S'expressa en percentatge. Si coneixem la tensió de cada harmònic, podem calcular la THD.
Dispositius de Control
Ens permeten tocar alguns paràmetres per tal de canviar aspectes de l'audició. Aquestes funcions es poden efectuar des de l'amplificador:
- Volum
- Balance
- Tono (aguts i greus)
- Ecualització
Dispositius de Control en Instal·lacions Grans
Si la instal·lació és gran o ha de subministrar so a sales d'usos i dimensions diverses, s'acostuma a col·locar atenuadors en cada sala per poder baixar el volum en zones concretes.