Guia Completa del Dret Empresarial i la Contractació
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,07 KB
1. El Dret Empresarial
El dret empresarial és una evolució del tradicional dret mercantil. Es defineix com la part de l'ordenament jurídic que regula l'activitat desenvolupada en el mercat per un empresari mitjançant una empresa. Algunes de les seves característiques són:
- Pertany al dret privat, ja que regula les relacions de caràcter particular i no hi participen administracions públiques com a tals.
- S'adreça a empresaris i comerciants, ja que regula les seves relacions.
- Les seves normes precisen cada cop una major unificació a escala internacional, a causa de la globalització de les relacions comercials.
- És una branca del dret sotmesa a constants actualitzacions a causa dels canvis socials i econòmics.
2. La Contractació Civil
El contracte es pot definir com un pacte o conveni, oral o escrit, entre parts que s'obliguen sobre una matèria o cosa determinada i al compliment de les quals poden ser obligades. Hi ha dos grans tipus de contractació: pública o privada.
La contractació pública és aquella en què una de les parts és l'administració pública. La contractació privada, en canvi, és aquella en què les dues parts són particulars o empreses, o bé l'administració pública però actuant com un particular.
2.1 Contractació Civil
Regulada al Codi Civil, estableix que el contracte existeix des que una o diverses persones consenten a obligar-se, respecte d'una altra, a donar alguna cosa o prestar algun servei. Els requisits són:
- Consentiment dels contractants: es requereix que els contractants tinguin capacitat per manifestar-lo i que s'hagin expressat lliurement i conscientment. Per això, és nul el consentiment prestat per error, violència, intimidació o dol.
- Objecte cert que sigui matèria del contracte: poden ser objecte de contracte totes les coses que no estan fora del comerç de les persones, fins i tot les futures, i tots els serveis que no siguin contraris a les lleis o als bons costums. L'objecte ha de ser possible, lícit i determinat.
- Causa de l'obligació: és el motiu que dóna lloc a la celebració del contracte.
- Forma que ha de revestir el contracte: en determinarà l'eficàcia.
2.2 Contractació Mercantil
Regulada al Codi de Comerç, s'encarrega de regular actes en què participen els comerciants. Un contracte es considera mercantil quan té per objecte un acte de comerç; es considera com a tal qualsevol dels actes que regula el Codi de Comerç. Té dos requisits:
- Que intervingui un comerciant.
- Que l'objecte del contracte sigui un acte de comerç.
2.3 Capacitat per Contractar
- En matèria civil: tenen plena capacitat per contractar els majors d'edat. Els menors emancipats, fins que no siguin major d'edat, no poden agafar diners d'un préstec, gravar o alienar béns immobles i establiments mercantils o industrials, ni objectes d'extraordinari valor, sense el consentiment dels seus pares o tutors. Els menors no emancipats i els incapacitats no poden prestar consentiment de forma vàlida.
- En matèria mercantil: tenen capacitat legal per a l'exercici habitual del comerç les persones majors d'edat que tinguin lliure disposició dels seus béns. Els menors de 18 anys i els incapacitats podran continuar, per mitjà dels seus tutors, el comerç que haguessin exercit els seus pares o causants. No podran exercir el comerç ni tenir càrrec ni intervenció directa, administrativa o econòmica, en companyies mercantils o industrials les persones inhabilitades conforme a la Llei Concursal.
2.4 Tipus de Contractes Privats
Els contractes d'adhesions tenen dos tipus de condicions:
- Condicions generals: conjunt de clàusules que recullen les normes que s'apliquen a tots els contractes d'un mateix tipus.
- Condicions particulars: conjunt de clàusules en què consten les dades particulars.