Guia Completa: Dependència, Edatisme i Serveis Socials per a Gent Gran
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,18 KB
Pla d'Atenció i Vida (PAV)
El Pla d'Atenció i Vida (PAV) és el vehicle conductor de l'atenció centrada en la persona. El seu objectiu és recollir les dificultats i limitacions, i visibilitzar les capacitats de la persona. La persona gran determina els objectius del pla i les actuacions principals. És un procés continu, dinàmic i participatiu de la persona gran, amb la implicació de la família i l'observació dels professionals. Requereix suport documental.
Edatisme: Discriminació per Edat
L'edatisme és una discriminació per edat, molt vinculada amb els estereotips i conceptes preestablerts. Les persones grans sovint són catalogades de senils, rígides en les seves formes d'actuar i maneres, o passades de moda pel que fa a la moral i els estils de vida. Això provoca que la gent jove vegi les persones grans com a diferents a ells/elles i no s'identifiquin amb elles, ja sigui en la seva cultura, família, etc. Cal destacar que no hi ha un grup que discrimini l'altre de forma exclusiva; les persones joves també en poden patir. L'educació i les pensions marquen molt rígidament les etapes de l'edat.
Programa Individual d'Atenció (PIA)
El Programa Individual d'Atenció (PIA) és l'instrument que utilitzen els serveis socials per determinar les modalitats d'intervenció més adequades a les necessitats de les persones, entre els serveis i les prestacions econòmiques previstes pel seu grau de dependència. El PIA incorpora la participació de la persona beneficiària i/o la família o les entitats tutelars que la representin. Per confeccionar aquest programa, el professional té en compte l'estudi dels aspectes socials i de l'entorn de la persona sol·licitant, la capacitat econòmica, les preferències i necessitats, així com les disponibilitats de recursos a l'hora d'acordar els serveis o les prestacions més adients a la seva situació personal.
Graus de Dependència
Grau I de Dependència: Moderada
Es considera que una persona té un grau de dependència moderada quan necessita ajuda per realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària, almenys una vegada al dia, o té necessitats d'ajuda intermitent o limitada per a la seva autonomia personal. (De vint-i-cinc a quaranta-nou punts al BVD).
Grau II de Dependència: Severa
Es considera que una persona té un grau de dependència severa quan necessita ajuda per a diverses activitats bàsiques de la vida diària dues o tres vegades al dia, però no requereix la presència permanent d'una persona cuidadora o té necessitats d'ajuda extensa per a la seva autonomia personal. (De cinquanta a setanta-quatre punts al BVD).
Grau III de Dependència: Gran Dependència
Es considera que una persona té una gran dependència quan necessita ajuda per realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària unes quantes vegades al dia i, per la seva pèrdua total d'autonomia mental o física, necessita la presència indispensable i contínua d'una altra persona o té necessitat d'ajuda generalitzada per a la seva autonomia personal. (Igual o major a setanta-cinc punts al BVD).
Barem de Valoració de la Dependència (BVD)
El Barem de Valoració de la Dependència (BVD) és l'instrument que fa servir el col·lectiu de professionals acreditats per determinar les situacions de dependència moderada, severa i gran. Aquest barem estableix els criteris de valoració del grau d'autonomia de les persones i de la seva capacitat per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. La valoració té en compte tant els informes relatius a la salut de la persona com l'entorn en què viu, i la puntuació del grau de dependència es basa en les tasques bàsiques de la vida diària que la persona no pot dur a terme tota sola.
Sentiment de Soledat en la Gent Gran
- Malgrat la major participació social, les dones senten més soledat.
- A mesura que ens fem grans i ens apropem a la mort, el sentiment de soledat augmenta.
- Les persones que no tenen companyia puntuen més alt en l'escala de soledat.