Guia Completa: Disseny i Mètodes en Investigació Qualitativa
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,83 KB
Disseny de la Investigació Qualitativa: Fases Clau
El disseny de la investigació qualitativa es divideix en diverses fases essencials per a la correcta execució del projecte:
- Preparatòria: En aquesta fase es duu a terme la planificació i el projecte de la investigació.
- Treball de camp: És la fase pràctica on es recullen les dades.
- Analítica: Dedicada a l'anàlisi de la informació obtinguda.
- Informativa: Fase final on es presenta l'informe de la investigació.
El Mètode Etnogràfic: Participació i Transformació
L'objectiu principal del mètode etnogràfic és permetre a l'investigador participar com a membre actiu de la comunitat estudiada. Per tant, l'investigador etnogràfic s'integra en la comunitat de manera transformadora. Aquest entén que l'ésser humà és agent de la seva pròpia formació i que els coneixements s'adquireixen mitjançant l'acció i la interacció.
Corrents que han configurat l'Etnografia
L'etnografia ha estat influenciada per diverses corrents principals:
- Corrent americana: Es centra en la identificació de diferències entre grups ètnics i racials, així com en les diferències lingüístiques. Qüestiona la cultura dominant en considerar les altres cultures com a subordinades o minoritàries.
- Corrent britànica: Caracteritzada per un impuls social, econòmic i cultural. Es preocupa per problemes socials, ideològics, rols de gènere (femení i masculí), situacions laborals i altres reflexions aportades pels mateixos participants.
- Corrent llatinoamericana: Destaca per la investigació participativa o d'acció, especialment en l'àmbit de l'educació popular. Posa èmfasi en la importància del compromís social i moral amb la comunitat o els grups estudiats.
Mètode Específic en Investigació Qualitativa: Procés Cíclic
El mètode específic és un procés cíclic i flexible que inclou els següents passos:
- Triar el propòsit i les metes: Implica la selecció del problema, el plantejament de preguntes, un contacte previ i la recollida inicial d'informació, entre d'altres.
- Triar el disseny: L'elecció del disseny condiciona la meta de la investigació, el coneixement previ que es pugui tenir sobre l'objecte d'estudi i l'experiència de l'investigador.
- Accés al camp: Es refereix a com s'obté el permís per accedir a informació específica que pot estar oculta dins de la comunitat o entre les persones.
- Definir rols: És fonamental definir els diferents rols que tindran els investigadors i alguns participants dins de la investigació.
- Selecció d'informants: Consisteix en la selecció de la mostra, la qual implica un procés de mostreig adequat.
- Recollir i analitzar la informació: Les tècniques més utilitzades són l'observació i les enquestes.
- Procés observacional: En tota observació i entrevista s'aplica la"llei de l'embu". Sempre es comença per les observacions més àmplies, per després passar a les observacions més focalitzades, i finalment arribar a les observacions selectives.
- Extraure explicacions i contrastar-les: Aquesta fase correspon a l'anàlisi de la informació recollida.
- Elaboració de l'informe: S'elabora un informe amb la informació recollida i es realitza un procés de feedback amb els participants. En cas que aquests acceptin l'informe, significa que hi ha consens. Si els investigats no l'accepten, els investigadors han de reelaborar l'informe fins que s'arribi a un consens.