Guia Completa sobre Grups Socials: Tipologies i Dinàmiques

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,41 KB

Grups d'Edat i Desenvolupament Personal

Els grups d'edat es classifiquen en nens, joves, adults i gent gran. A continuació, es detallen les característiques principals de cada etapa:

Nens: Desenvolupament i Configuració de la Personalitat

L'etapa infantil es caracteritza fonamentalment pel desenvolupament i la configuració de la personalitat.

Fase Primària (6-10 anys): Psicomotricitat i Relaxació

Dins d'aquesta etapa, hi ha dos subgrups:

  • De 6 a 10 anys (primària): Es centra en la configuració de la figura psicomotriu, el control i la consciència respiratòria, i el domini de la relaxació.
  • De 11 a 14 anys (ESO): Aquesta fase, juntament amb una segona fase puberal dels 14 als 18 anys, es treballa en els requisits tècnics i físics al límit del rendiment, així com en la superació de problemes i conflictes.

Adults: Motivació i Gestió del Temps Lliure

En l'etapa adulta, l'etapa puberal ja està assolida. Aquesta fase es treballa conjuntament amb les següents característiques:

  • L'interès i la motivació responen a les seves pròpies motivacions.
  • La programació d'horaris s'adapta a la seva motivació.
  • La principal motivació dels adults és saber què fer amb les estones lliures.

Tipologies de Grups Socials

Grup Primari: Interacció Directa i Reconeixement

El grup primari es caracteritza per una formació espontània i un nombre restringit d'integrants. Els membres se senten i es reconeixen mútuament, i no hi ha intermediaris en la comunicació. En aquest tipus de grup, el "jo" individual s'afavoreix i es confirma. Exemples inclouen la família, germans, amics i parelles.

Grup Secundari: Interacció Indirecta i Comunicació Mediatitzada

El grup secundari pot tenir una formació espontània o artificial. Es compon d'un nombre ampli de subjectes, on no hi ha interaccions directes, però els membres saben que pertanyen al grup. La comunicació sovint requereix d'intermediaris. Exemples són les empreses, grups de classe i grups esportius.

Definició i Classificació dels Grups

Què és un Grup? Objectius i Interacció

Un grup és un conjunt de persones que participen en una mateixa estructura vivencial col·lectiva (mínim 2 persones), es comuniquen entre si i tenen un objectiu comú o compartit (a llarg, curt o cap de les anteriors). Per exemple, en un equip de bàsquet, un jugador pot tenir l'objectiu de fer punts (el "pivot"), i un altre, el de passar la pilota (el "base"). Però tots dos tenen un objectiu compartit: guanyar el partit.

Tipus de Grup Segons la Relació de l'Individu amb el Grup

  1. Grup de Pertinença: Sense Elecció Prèvia

    L'individu hi pertany sense haver-ho escollit. Exemples: família, classe d'escola, barri.

  2. Grup de Referència: Identificació i Aspiració

    És el grup amb el qual l'individu s'identifica i al qual espera pertànyer. Exemples: colla d'amics, club esportiu, societat a la qual s'emigra. Aquesta pertinença pot ser decidida per l'individu o pels seus pares. Si no s'encaixa, pot ser que no sigui un grup de referència per a la persona.

Tipus de Grup Segons el Motiu de Constitució

  1. Grups Formals: Objectius Deliberats i Normes Fixes

    Formats deliberadament amb la finalitat d'aconseguir un objectiu comú, normalment dins d'una organització i amb unes normes fixes. Exemples: grup d'educadors, entrenadors.

  2. Grups Informals: Afinitats i Espontaneïtat

    Formats espontàniament per simpatia o afinitats. Exemples: amics i companys a l'escola o a la feina.

  3. Grups per Designació Externa: Classificació Social

    Formats per classificacions que altres grups socials fan sobre ells. Exemples: immigrants, indigents, directius de grans empreses.

El Grup Petit: Espai de Treball per a l'Animador

El grup petit es compon d'entre 2 i 30 persones. Els seus membres tenen una relació directa amb una finalitat i normes comunes (com ara rols, lideratge i normes). Aquest és l'àmbit on l'animador treballarà principalment.

Entradas relacionadas: