Guia Essencial de la Literatura Catalana: Modernisme a Postguerra
Clasificado en Lengua y literatura
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,99 KB
1. El Modernisme: Definició i Objectius
És un ampli moviment cultural europeu que es va desenvolupar entre els segles XIX i principis del XX. Pretenia la modernització cultural i artística en les arts plàstiques, la música i la literatura. Tenia tres objectius principals:
- La renovació dels materials artístics.
- La valoració de l’artista i la imaginació.
- La reivindicació del passat artístic.
2. Classificació dels Artistes Modernistes
Els artistes modernistes es poden classificar principalment en dos grups:
- Esteticistes o decadentistes: Pretenen cultivar l’art en si mateix, consagrant l’artista, que busca una vida lliure sense convencions socials. Sovint, l'artista, fill de família burgesa, busca una vida bohèmia. Un exemple n’és Santiago Rusiñol.
- Regeneracionistes: Pretenen una transformació social. Volen construir una cultura nacional catalana moderna, incloent-hi la llengua.
3. Modernisme i Poesia: Crítica a la Renaixença
Els modernistes consideraven arcaïtzants les composicions de la Renaixença. Fins i tot van fugir dels Jocs Florals i van crear les Festes Modernistes de Sitges. Volien modernitzar la poesia mitjançant la traducció de grans poetes europeus i la integració de la poesia amb altres manifestacions artístiques (el cant coral, el teatre o l’òpera).
4. Joan Maragall: Vida i Temes Poètics
Era fill d’una família de petits industrials del tèxtil. Va treballar durant un temps a l’empresa familiar i va deslligar-s’hi per estudiar la carrera de Dret, on va entrar en contacte amb cercles literaris i culturals.
Els seus poemes expressen els sentiments de Maragall, abordant temes com:
- El paisatge i la natura.
- La vida i la condició humana.
- Les arrels del país i la dinàmica social.
- La mort, la transcendència i la fe cristiana.
5. Santiago Rusiñol: Biografia Breu
Era fill d’una família amb negocis tèxtils. Va lluitar per la seva vocació artística en contra del seu avi, que volia que continués el negoci. Viatjava sovint a París, on vivia com a bohemi.
6. El Noucentisme: Definició, Objectius i Gèneres
És un moviment estètic i cultural català que es va desenvolupar entre el 1906 i el 1923. El seu objectiu era difondre les seves idees i crear una política cultural, anant més enllà de ser només un moviment artístic. Els gèneres més importants d'aquest període van ser la poesia i l’assaig (sobretot periodístic).
7. Josep Carner: Biografia i Exili
Va ser un escriptor molt precoç. Va exercir com a diplomàtic i, mentre era a París, va començar la Guerra Civil Espanyola. Es va exiliar a Mèxic i, més tard, a Brussel·les.
8. Les Avantguardes Europees del Segle XX
El seu objectiu principal era l’experimentació amb les formes i la desaparició de les fronteres entre les disciplines artístiques. En les arts plàstiques, es pretenia trencar amb la representació real de les figures, donant lloc a l'art abstracte. Eren moviments rupturistes que trencaven amb la tradició i es fixaven en temes nous, com ara la tecnologia.
9. Moviments Avantguardistes: Cubisme, Futurisme, Surrealisme
- Cubisme
- Busca el trencament amb les convencions pictòriques del Renaixement, amb una reelaboració mental de l'estructura interna de figures i objectes. En la literatura, es van crear els cal·ligrames.
- Futurisme
- Proposa el progrés tècnic i social com a valor superior, fascinats pels avenços tecnològics. Valoren l’audàcia, el perill, l’esport, la violència, les màquines, etc.
- Surrealisme
- Gràcies a les aportacions de la psicoanàlisi, proposen l’estudi dels somnis i del subconscient. A la literatura, proposen l’escriptura automàtica, sense control de la raó, les imatges il·lògiques i les transformacions.
10. Joan Salvat-Papasseit: Vida i Evolució
Va ser fill d’un fogoner de vaixell que va morir quan ell tenia 7 anys. Als 17 anys va decidir formar-se assistint a classes i a tertúlies literàries. Va passar de l’anarquisme al nacionalisme. Va morir d’una tuberculosi.
11. J.V. Foix: Neonoucentisme i Estil Poètic
J.V. Foix, poeta i escriptor nascut el 1883, es considerava a si mateix un"Neonoucentista". Amb aquest terme, volia expressar la recerca de l’exploració de les possibilitats oníriques i la confusió entre allò real i allò irreal.
El seu estil és una barreja entre la tradició clàssica i el surrealisme. Part de la seva obra presenta la forma d’una prosa poètica, és a dir, un text en prosa amb contingut i recursos lírics.
12. Esdeveniments Clau a Europa (S. XX - Anys 70)
- La Primera Guerra Mundial va propiciar l’aparició de diferents moviments revolucionaris, com la Revolució Russa, i artístics, com les avantguardes amb els seus canvis radicals. Als anys 30, van aparèixer règims totalitaris (Stalin, Mussolini i Hitler) que van perseguir l’art innovador.
- La Segona Guerra Mundial va provocar l’aparició dels dos blocs polaritzats: els països defensors de l’economia liberal i els països defensors d’una planificació econòmica amb intervenció de l’estat, i va donar lloc a la Guerra Freda.
- Es va iniciar un període de descolonització a Àfrica i Àsia, que va comportar la independència de molts països. També es va iniciar la societat de consum fins a la crisi del petroli el 1973.
13. Salvador Espriu: Vida i Compromís
Va estudiar Dret i Història, però la Guerra Civil va modificar el seu futur professional. A la postguerra, es va decantar per la producció teatral i lírica. Durant els anys 60, va ser un referent cívic de l’antifranquisme i per això va rebre nombroses distincions.
14. Joan Oliver (Pere Quart): Poeta, Periodista i Exiliat
Va estudiar Dret, però va exercir de periodista. Es va dedicar a la poesia i es va exiliar a França, Buenos Aires i Xile, on es va convertir en editor. A la tornada de l’exili, va optar per l’acció teatral. Es va implicar molt políticament en l’agitació política. Era una persona irònica.
15. Miquel Martí i Pol: Poesia i Malaltia
Va treballar a les oficines d’una fàbrica fins que, fortament afectat per l'esclerosi múltiple, va continuar la seva obra poètica i va estar lligat a nombroses iniciatives culturals. Els temes de les seves obres són:
- L’experiència religiosa i l’agnosticisme.
- El compromís polític.
- Obres íntimes i reflexives sobre les situacions difícils de la vida, la mort de la seva dona o la malaltia.
16. Narrativa Modernista: Cinc Característiques Clau
- Són freqüents els contes o novel·les breus per intensificar l’emoció. Hi ha subjectivitat i elements simbòlics, onírics, irreals i fantàstics.
- Hi ha personatges solitaris (marginats o marcats per la bestialitat, o herois assimilats als artistes modernistes), però es presenta la societat com a gregària, incapaç d’alliberar-se del grup.
- La llengua és viva i colpidora (les expressions volen portar al lector a la realitat que viuen i crear el conflicte de la manera més directa possible).
- Creen un impacte emocional en el lector i situacions que voregen la moral o el respecte a les coses més sagrades.
- Hi ha ambients rurals com a escenari agrest i poc amable. En les obres simbolistes o decadentistes, els espais són eteris, poc concrets i irreals.
17. Caterina Albert (Víctor Català) i 'Solitud'
Caterina Albert, coneguda pel pseudònim Víctor Català, va ser una dona que utilitzava aquest nom per esquivar els prejudicis de la societat de l’època. Viatjava per tot Europa, llegia i pintava.
La seva novel·la Solitud és un drama rural. S’inicia amb l’arribada de la protagonista, la Mila, a l’ermita de Sant Ponç per fer-se’n càrrec juntament amb el seu marit, en Maties. Maties és un home gandul i insensible que desatén les seves obligacions i es deixa arrossegar per l’Ànima, un personatge muntanyenc que encarna els aspectes més primaris i bestials de l’ésser humà i que arriba a violar la protagonista. La Mila, una dona sensible que lluita contra la duresa de l’aïllament, culmina amb la decisió d’abandonar el lloc i el marit, i troba la companyia espiritual del pastor Gaietà, que viu en comunió amb la natura.
18. Impacte de la Guerra Civil en la Literatura Catalana
La prohibició del català i l’exili de la majoria d’autors van provocar que durant la Guerra Civil i immediatament després no hi hagués gaire producció literària en català.
19. Mercè Rodoreda: Biografia i 'La plaça del Diamant'
De família lletraferida, va viure una infantesa solitària i familiar. Es va casar amb un germà de la seva mare 14 anys més gran que ella. Una de les seves obres més importants és La plaça del Diamant.
20. Pere Calders: Obra i Estil Narratiu
Va escriure i dibuixar en diaris i revistes. Es va exiliar a Mèxic. Quan va tornar a Catalunya, va treballar per a editorials i publicacions periòdiques. La seva obra es classifica en contes i novel·les d’ambientació mexicana.
A la seva obra predominen llocs anònims i personatges gairebé impossibles que viuen fets extraordinaris en un món convencional. La seva obra és de ficció.
21. Manuel de Pedrolo: Vida, Obra i Censura
Va haver d’anar a la guerra molt jove. Després es va instal·lar a Barcelona i es va dedicar a la literatura. Va tenir problemes de censura perquè estava en contra del règim franquista.