Guia pràctica per a la captura i digitalització de contingut multimèdia
Clasificado en Informática
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,22 KB
Equips de captura de sons
El micròfon
El micròfon transforma les ones sonores en electricitat. Es compon d'una part mecànica anomenada diafragma o membrana, que vibra amb l'ona sonora, i una part elèctrica que transforma aquesta vibració en senyal d'àudio. Segons el material del diafragma, els micròfons poden ser de condensador, de bobina, de cristall de quars, de carbó (baixa qualitat), etc.
Per seleccionar un micròfon, hem de tenir en compte les característiques següents:
- Sensibilitat: És la capacitat del micròfon de respondre a senyals sonors molt dèbils.
- Fidelitat o resposta en freqüència: Expressa la capacitat del micròfon per convertir fidelment l'ona sonora en senyal d'àudio.
- Directivitat: És la capacitat del micròfon per rebre millor els sons procedents d'unes direccions determinades. La directivitat està relacionada amb la freqüència.
Segons la directivitat, els micròfons es classifiquen en:
- Omnidireccionals: Capten per igual el so en totes les direccions. S'utilitzen per a freqüències baixes.
- Direccionals: Tenen una àrea de captació privilegiada a la part frontal i una àrea morta a la part posterior.
- Bidireccionals: Capten bé el so procedent de dues direccions oposades i el cancel·len en les seves perpendiculars. Resulten molt útils en les entrevistes.
Text
Normalment, la informació textual està impresa: així ha sigut durant molts segles. Encara avui en dia, el 80% dels documents de les empreses estan en aquest suport, però és freqüent que actualment apareguin en format digital.
La digitalització del text ha evolucionat molt amb el desenvolupament de sistemes intel·ligents com el sistema de reconeixement de caràcters (OCR).
Els OCR reconeixen i digitalitzen el text i integren eines que permeten al programa millorar. L'adaptació d'aquest sistema permet fins i tot transferir o copiar la informació a un altre suport escollit: disquet, CD, unitats zip, etc.
Els programes de maquetació com QuarkPress, Freehand o InDesign. Altres programes com Acrobat Reader, permeten l'emmagatzematge de textos amb imatges.
Imatges
Les imatges en suport paper s'han d'incorporar al sistema mitjançant un escàner, i a continuació, emmagatzemar-les en un format que es pugui adaptar a les aplicacions multimèdia, com JPEG o TIFF.
Vídeo
- FLIC: Té com a límit la resolució 320x200. És un format antic que només es pot utilitzar amb 256 colors en una animació.
- DVI: S'utilitza mitjançant diverses targetes de reproducció capaces de capturar vídeo des d'una font externa i de reproduir-lo a la pantalla de l'ordinador. S'utilitza l'estàndard MPEG.
- AVI: Es tracta d'un format estàndard de vídeo creat per Microsoft. Necessita una targeta per capturar la imatge i la compressió, però no necessita maquinari de descomposició.
- MOV: Format de vídeo en entorns Macintosh, normalment lligat al programa QuickTime, tot i que també està disponible per a PC.