Història geològica de la Terra
Clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,07 KB
Actualisme i uniformisme
Actualisme: a la Terra al llarg del temps eren els mateixos que encara ara es produeixen, com l'erosió, el vulcanisme o la formació de relleus per plegament.
Uniformisme: Els processos geològics, com l'erosió i l'aixecament dels relleus, actuen gradualment i durant llargs períodes de temps. Aquest principi s'oposava a les idees catastrofistes predominants a l'època, que per explicar fets, com la formació de serralades o l'excavació de valls profundes, proposaven esdeveniments extraordinaris i grans convulsions. Actualment, el model teòric més acceptat s'anomena neocatastrofista i reconeix la coexistència de processos geològics d'intensitat i durada.
Cenozoic
El Cenozoic es divideix en dos períodes: el Terciari (66-2,6 Ma) i el Quaternari (2,6 Ma-present). Al llarg d'aquesta era destaquen els esdeveniments geològics següents:
- Desenvolupament complet de l'orogènesi alpina.
- Formació, fa 3 Ma, de l'istme de Panamà, que uneix els subcontinents sud-americà i nord-americà.
- Formació dels actuals casquets polars, primer el pol Sud, fa 35 Ma, i després el pol Nord, fa 3 Ma. Al llarg d'aquesta era s'han intercalat períodes més freds i altres de més càlids, anomenats períodes glacials i interglacials. Actualment, vivim en un període interglacial que va començar fa uns 14.000 anys.
Mesozoic
El Mesozoic (252-66 Ma) comença amb unes condicions climàtiques d'aridesa extrema, especialment a l'interior de Pangea, que al llarg de l'era evolucionaran a un clima tropical humit. Entre els esdeveniments geològics principals destaquen els següents:
- En el Triàsic (252-201 Ma), Pangea, el supercontinent format al final del Paleozoic, comença a separar-se.
- Durant el Juràssic (201-145 Ma), s'inicia la fractura que donarà lloc a l'oceà Atlàntic.
- A final del Cretaci (145-66 Ma) comença l'orogènesi alpina, en la separació que es van formar les grans cadenes muntanyoses actuals, com els Alps, que donen lloc a aquest fenomen geològic.