Història de Roma: Livi i Ovidi, dos escriptors de l'època d'August
Livi i Ovidi: Dos escriptors de l'època d'August
Tit Livi
A Roma, va entrar en contacte amb altres escriptors propers al cercle de Mecenes, com ara Horaci i Virgili, i va fer amistat amb la família d'August, fins al punt de ser el professor del futur emperador Claudi. Va morir a la seva ciutat natal l'any 17 dC, tres anys després de la mort d'August.
Obra: Ab Urbe condita libri (Els orígens de Roma)
Narra la història de Roma des dels seus orígens fins a l'època d'August, més concretament fins a la mort de Drus, l'any 9 dC. Contempla, per tant, un període de 745 anys. Dels 142 llibres que la componien, només se'n conserven algunes parts.
Livi pretenia glorificar les gestes romanes. Per a ell, la història de Roma tenia una finalitat didàctica, plena de fets positius a imitar i negatius a evitar. Seguia les idees del cercle d'August: engrandir la glòria de Roma i exaltar la Pax Augusta.
Ovidi
Va ser un poeta d'èxit fins que August el va desterrar l'any 8 dC a Tomis. Sembla que va estar implicat en una conspiració de la família imperial sobre la successió d'August, o bé amb els adulteris de les dues Júlies, filla i néta de l'emperador, totes dues també desterrades. El seu poema Ars Amatoria, pel seu contingut eròtic i sensual, va molestar August.
Ovidi va pertànyer al cercle de Messala, on va conèixer altres poetes elegíacs, les composicions dels quals expressaven els seus sentiments més íntims. Ovidi i Virgili van ser els dos poetes més rellevants d'aquesta època.
Obres
La major part de les obres d'Ovidi pertanyen al gènere de la poesia elegíaca, encara que també va escriure poesia èpica, en hexàmetres. Les seves obres es poden classificar en tres blocs:
- Obres de joventut: Corresponen a l'últim quart del segle I aC. Inclouen Amores, Heroides, Ars Amatoria, Remedia Amoris i Medicamina Faciei Femineae.
- Obres de maduresa: Considerada l'etapa més creativa, interrompuda pel desterrament. Inclou dos grans poemes didàctics: Metamorfosis i Fasti.
- Obres de l'exili: Escrites a Tomis. L'enyorança el va portar a escriure poemes planyívols i suplicants adreçats a amics i coneguts perquè August li permetés tornar a Roma. Inclouen Tristia, Epistulae ex Ponto, Ibis i Halieutica.