Històries i Personatges de l'Antiga Roma: August, Ròmul, Enees
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,99 KB
Vida quotidiana d'August (2014J)
És conegut que August va ser molt moderat i sense sospita de cap vici. Va viure primer al costat del Fòrum Romà, a la casa que havia estat de l’orador Calb; després al Palatí, en unes estances modestes, on hi havia uns petits pòrtics i unes habitacions sense cap marbre ni paviment luxós. Durant quaranta anys va romandre en el mateix dormitori, tant a l’estiu com a l’hivern.
August, després de dinar, vestit i calçat, descansava una estona, tapant-se els ulls amb la mà. Després de sopar, es retirava a la seva petita llitera de treball; allí romania gran part de la nit. Finalment, es traslladava al llit, on no dormia pas més de set hores i no de forma contínua, sinó que es despertava tres o quatre vegades durant aquest interval.
Hàbits d'August (2014S)
August no tolerava fàcilment ni el fred ni la calor. A l’hivern s’abrigava amb:
- quatre túniques a la vegada
- una toga gruixuda
- una camisa
- una malla de llana
A l’estiu dormia amb les portes del dormitori obertes i sovint al peristil, fins i tot amb algú que el ventava. Com que no suportava ni tan sols el sol d’hivern, sempre passejava a cel obert amb barret. Feia viatges lents i curts en llitera, i de nit.
Fundació de Roma per Ròmul (2013J)
L’Imperi Romà va començar amb Ròmul, el qual va néixer, juntament amb el seu germà Rem, en un únic part. Ell va fundar una petita ciutat al mont Palatí. Un cop fundada la ciutat, hi va acollir una gran quantitat de veïns i en va elegir cent dels més ancians, als quals va anomenar senadors. Com que el seu poble no tenia dones, va convidar a un espectacle els pobles veïns de Roma i va raptar les seves noies.
Anècdotes sobre Aurelià (2012J)
Aurelià, en posar-se malalt, mai no va cridar el metge a la seva presència, sinó que es curava ell mateix a base de dejuni. Era poc inclinat als plaers, però es divertia amb els actors de mims. També es va divertir moltíssim amb un golafre que, en un sol dia, es va menjar un senglar sencer davant la seva taula. Va tenir un període de govern molt afortunat, excepció feta d’algunes rebel·lions internes.
El viatge d'Enees (2012S)
Enees, fill de Venus i d’Anquises, durant la destrucció de Troia, va rescatar de l’incendi els déus Penats, el seu pare i el seu fill Ascani. Amb ells va arribar al Mont Ida. Allí, després de construir vint naus i advertit per les profecies dels déus, es va fer a la mar. Va arribar a Tràcia i hi va fundar una ciutat que va anomenar Enos, a partir del seu propi nom.
Els Horacis i els Curiacis (2011J)
En els dos exèrcits hi havia uns germans trigèmins: els Horacis i els Curiacis. Els reis van parlar amb els trigèmins perquè cadascun lluités amb l’espasa en favor de la seva pàtria. Un cop signat el pacte, els trigèmins agafen les armes i avancen al mig, entre els dos exèrcits. Es dóna el senyal i els grups de tres joves entaulen combat. Quan les armes retrunyen en la primera escomesa, l’horror sobreprèn els espectadors.
Numa Pompili, successor de Ròmul (2011S)
A Ròmul el succeeix Numa, a qui els romans van anar a buscar a causa de la fama de la seva rectitud. Ell els va ensenyar els sacrificis, les cerimònies i tot el culte als déus. Va crear els pontífexs, els àugurs i la resta de sacerdocis, i va distribuir l’any en dotze mesos. Finalment, va encaminar el poble, abans violent, perquè governés l’imperi amb rectitud i justícia.