L'Ésser Humà: Evolució del Concepte a la Història

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,01 KB

L'Ésser Humà a la Modernitat (s. XVII)

René Descartes

René Descartes proclama en el Discurs del mètode: <>. Per a demostrar que tot existeix, primer ha de demostrar que ell existeix, i ho fa perquè pensa (i així cerca la realitat). Va ser el màxim representant del dualisme antropològic a la modernitat. Per a ell, l'ésser humà és un esperit que pensa, però alhora està format per dues realitats: cos i esperit.

Thomas Hobbes

Thomas Hobbes defensa una antropologia monista i materialista. Segons ell, els éssers humans som cossos amb vida i egoistes, ja que busquem el que ens convé i rebutgem el que ens fa patir.

La Il·lustració (s. XVII-XVIII)

La modernitat va portar algunes idees bàsiques sobre la naturalesa humana:

  • Idea del progrés humà, en el sentit d'augment i millora (ciència i tècnica). Si tinguéssim un pensament més racional, l'ésser humà seria més culte, més bo, lliure i feliç (Declaració dels drets de l'home i del ciutadà).
  • Idea d'autonomia moral i intel·lectual: decideix per ell mateix i així progressa pel seu compte. Immanuel Kant va dir: "Atreveix-te a saber" o "Tingues valor d'utilitzar la teva pròpia raó". Per a ell, la Il·lustració significa l'arribada de l'home a la majoria d'edat.

Visions Contemporànies Sobre l'Ésser Humà

  • L'ésser humà segons Darwin: L'home és una espècie animal com els altres, fruit de l'evolució de la vida sobre la Terra.
  • L'ésser humà segons Marx: L'ésser humà és l'animal que treballa i així produeix béns, es realitza com a persona, construeix societats i fa avançar la història (l'ésser humà pot trencar els límits que li imposa la natura). Critica el capitalisme, i l'alienació seria un procés en què els éssers humans només serveixen com a instrument de producció i la seva força de treball és una simple mercaderia.
  • L'ésser humà segons Nietzsche: L'ésser humà és voluntat de poder. Segons ell, podem fer dues coses: continuar vivint com si Déu existís i els valors fossin els únics existents, o bé superar l'home actual, crear nous valors i alliberar-nos de Déu, transformant la vida humana en la d'un Superhome (l'home mira cap a la Terra, envers els instints vitals, de creació i superació; el fons de la nostra natura).
  • L'ésser humà segons Freud: L'ésser humà descobreix bona part del que és en realitat (s'hi amaga l'inconscient, origen i causa fonamental del nostre comportament).

La Posició Existencialista (s. XX)

Els existencialistes pensen que l'ésser humà no té una naturalesa fixa i no està sotmès a cap determinació. Nosaltres podem construir la nostra existència o inventar-nos-la decidint a cada moment.

Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre, per a ell l'ésser humà no té essència, sinó que es troba abocat a l'existència. La construcció de la pròpia existència es duu a terme en llibertat (hem de tenir una responsabilitat).

L'Ésser Humà i la Persona

  • Naturalesa humana: genoma humà. Dit d'una altra forma, l'ésser humà és qualsevol individu que ha nascut de pares humans. El concepte d'ésser humà biològic seria que som humans per la genètica (tenim consciència, podem pensar i parlar...).
  • Éssers humans i persones: El concepte de persona és un concepte cultural. La persona és un individu humà, però considerat com a subjecte autoconscient, racional i moral.

Boeci i Kant

Boeci va definir la persona humana com a substància de naturalesa racional.

Kant va definir la persona humana com un agent racional i moral.

La dignitat és el valor que té tota persona pel sol fet de ser persona (absolut, valor en si mateix).

Entradas relacionadas: