Humanisme i Renaixement: Art, Ciència i Pensament
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB
Característiques de l'Humanisme
- Enfront de la mentalitat medieval, en què tot girava entorn de Déu, els humanistes es preocupen per l'ésser humà. Els humanistes consideraven que l'ésser humà era el centre del món i van dedicar els seus escrits a estudiar-lo: el seu pensament, la seva història, la seva anatomia.
- Els humanistes es van inspirar en la literatura, la filosofia i l'art de l'Antiguitat Clàssica. Van estudiar els textos originals, en llatí i en grec, sense traduccions ni interpretacions medievals.
- L'Humanisme va defensar la recerca de la veritat a través de la raó i l'experiència. Els humanistes investigaven per si mateixos, discutien els resultats i defensaven el valor de la reflexió personal.
- Els humanistes tenien una profunda curiositat. Aspiraven a saber-ho tot; no volien ser especialistes en una matèria, sinó savis.
Figures Clau del Renaixement i la Ciència
Leonardo da Vinci: Mestre del Renaixement
Leonardo va destacar en la representació de la natura i les proporcions. Va ser un mestre de l'sfumato, la tècnica pictòrica que consisteix a difuminar els contorns per crear sensació de profunditat. Entre les seves obres destaquen La Gioconda i el Sant Sopar.
Miquel Àngel: Geni de l'Art Renaixentista
Miquel Àngel va ser un extraordinari arquitecte, escultor i pintor. Entre les seves obres pictòriques destaquen principalment els frescos de la Capella Sixtina de Roma, amb escenes plenes de moviment i expressivitat.
Botticelli: L'Art del Quattrocento Italià
La figura més coneguda del Quattrocento italià va ser Botticelli, que va plasmar amb perfecció el dibuix i va saber transmetre amb mestria la sensació de moviment de les figures. La seva obra més cèlebre és El Naixement de Venus.
Ghiberti: Pioner de l'Escultura Renaixentista
El primer escultor renaixentista va ser Ghiberti. Les seves portes del baptisteri de la catedral de Florència estaven decorades amb relleus de bronze en què l'artista va aplicar les lleis de la perspectiva per donar profunditat a les escenes.
La Reforma Anglicana i Enric VIII
El rei anglès Enric VIII volia divorciar-se de la seva dona, Caterina d'Aragó, i casar-se amb Anna Bolena. Però el Papa no li va concedir el divorci. El 1534, Enric VIII va crear la seva pròpia Església, l'Església Anglicana, al capdavant de la qual s'hi situava el rei mateix.
La Revolució Científica: Nicolau Copèrnic
En el segle XVI, Nicolau Copèrnic va desenvolupar la teoria heliocèntrica, que defensava que el Sol era el centre de l'Univers, mentre que la Terra i la resta de planetes giraven al voltant seu. L'Església va negar la teoria de Copèrnic per raons religioses. Per això el sistema de Ptolomeu, que defensava la posició central de la Terra, va continuar sent l'oficial durant molt de temps.