Identificació i Prevenció de Plagues i Malalties en Plantes

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,95 KB

Fongs: Són un regne d’organismes de cèl·lules eucariotes, pluricel·lulars, de digestió externa i heteròtrofs. Posseeixen una paret cel·lular quitinosa i la majoria d’espècies creixen en forma de filaments multicel·lulars anomenats hifes, que formen un miceli. La reproducció sexual i asexual dels fongs es fa a través d’espores. Poden colonitzar medis terrestres o aquàtics i viuen a llocs humits i amb molta matèria orgànica. Els llevats, floridures i els bolets en són exemples.

Bacteris: Són microorganismes unicel·lulars que presenten una mida minúscula (de micròmetres) i diverses formes. Són procariotes, heteròtrofs, tenen paret cel·lular i no tenen un nucli definit ni presenten orgànuls membranosos interns. Es reprodueixen asexualment per bipartició. El seu sistema de desplaçament són els flagels. Són els organismes més abundants del planeta.

Virus: Són agents infecciosos submicroscòpics incapaços de créixer o reproduir-se fora d’una cèl·lula hoste, és a dir, són paràsits obligats. Infecten tot tipus de vida cel·lular. Es componen d’ADN o ARN, una capa proteínica de protecció i un embolcall que els envolta quan no es troben dins la cèl·lula. Varien de forma, des d'helicoidal fins a icosaèdrica. No hi ha cap solució per combatre’ls. La meitat són fitopatògens i ataquen a fongs, animals, bacteris, persones...

Exemples de Malalties en Plantes

Cirera petita del cirerer: El fruit del cirerer (cirera) es torna petit, sense carn, tot pinyol. No creix adequadament, pateix decoloració vermella, pèrdua de la floració i manca de fotosíntesi.

Esgrogueïment letal de les palmeres: Les palmeres no creixen ni rebroten. Pateixen una decoloració a groc. Sobretot els hi passa als cocoters.

Virus de la cullera del tomàquet: Aturada del creixement dels brots apicals, avortament de la floració i caiguda d’aquestes, fruits i planta en general sense créixer i recargolament de les fulles. Es transmet per la mosca blanca (Bemisia tabaci).

Mètodes d'Observació i Detecció

Observació visual directa: És el mètode més bàsic, fàcil de posar a la pràctica i laboriós. Requereix coneixements, ja que consisteix en observar la planta, analitzar-la i detectar plagues i malalties, enemics naturals, danys, símptomes... i anar-ho apuntant tot.

Observació visual indirecta: Recompte de danys visualment contant excrements per determinar el número d’individus i rang de presència.

Frapatge (vareo): Coneixements per fer la classificació, separar i ordenar les mostres.

Trampes: Es basen en la resposta d’insectes a diferents estímuls de la natura.

  • Lluminoses: Econòmicament cares, grans i es necessita un punt d’alimentació per la llum.
  • Atractives: 2 tipus: intercepció (plagues engomades) i atracció (caça-papallones).
  • Alimentàries: Fàcil instal·lació i econòmiques.
  • Amb feromones: Volàtils i eficaces, atrauen individus a molta distància.
  • Cromàtiques: Plaques penjades del sostre que segons el color atrauen a coleòpters.

Transport i Conservació de Mostres

Evitar l’ús de bosses de plàstic amb tancament hermètic pel transport, ja que agafen humitat i es creen fongs. Han de tenir forats per poder respirar. En les mostres de plantes senceres, aïllar la part aèria de la radicular. Després posar-les en una caixa de cartró per no aixafar-les. Si agafen terra dels voltants de les arrels, no posar-les a la nevera. Les fulles col·locar-les en una safata de paper d’alumini amb compte que no s’aixafin i 5 dies a la nevera segons espècie. 24h de transport com a màxim. Els fruits en caixes de cartró també. Separar-los entre ells amb paper perquè no es donin cops. Generalment, evitar problemes i canvis de temperatura per evitar fongs, sapròfits...

Estratègies de Prevenció

Busquen evitar que aparegui l’agent patogen (plaga i/o malaltia). Es basen en una correcta planificació del jardí i un bon disseny. Això fa que el maneig dels PQF sigui més senzill, econòmic, ràpid i ecològic.

  • Adequar regs i drenatges: Quantitat d’aigua regular i bon disseny de reg per aportar l’aigua que cal com cal. La falta de drenatge pot comportar una asfíxia radicular i problemes amb fongs. Mínima qualitat de l’aigua, pH neutre i evitar-la si està contaminada o és de mala qualitat.
  • Elegir varietats adaptades a cada zona: Tenir en compte les plagues endèmiques.
  • Millorar les condicions de l’entorn: Localitzar focus originaris de les plagues o malalties.
  • Millorar la genètica: Escollir les millors varietats.

Entradas relacionadas: