Ideologies Obreres i Sistemes Econòmics del Segle XVIII
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,59 KB
El Marxisme
El marxisme, liderat per Karl Marx, aspirava a una revolució obrera per destruir el capitalisme. Els obrers havien de formar un partit polític que, un cop al poder, crearia un Estat obrer en el qual desapareixeria la propietat privada. Després, s'hauria d'assolir la societat comunista, sense classes.
L'Anarquisme
L'anarquisme exaltava la llibertat individual, criticava la propietat privada, rebutjava tota forma d'autoritat i s'oposava a l'acció política. El seu objectiu era destruir l'Estat i crear una nova societat col·lectivista i igualitària. Es va dividir en dues línies: favorable a l'acció violenta i impulsora de l'anarcosindicalisme.
Les Internacionals Obreres
Marxistes i anarquistes defensaven la necessitat d'unir els esforços de la classe obrera de tot el món per lluitar contra el capitalisme (internacionalisme proletari).
A iniciativa de Marx, el 1864, es va crear l'Associació Internacional de Treballadors, a la qual es van adherir marxistes, anarquistes i sindicalistes.
El 1889, alguns dirigents socialistes van fundar a París la Segona Internacional. A diferència de la primera, era una organització socialista i tenia com a objectiu la coordinació de programes i actuacions de diferents partits socialistes.
La Revolució Agrícola
L'augment de la població va provocar un augment de la demanda d'aliments i dels preus agrícoles, que va afavorir l'increment de la productivitat. Això va ser possible gràcies a dues grans transformacions:
- Canvi de l'estructura i la propietat de la terra: A la Gran Bretanya, i després al continent europeu, es van aprovar lleis que posaven fi a l'antic sistema senyorial. La propietat senyorial es va convertir en una propietat privada.
- L'aplicació de nous mètodes i tècniques de conreu: Es va iniciar una mecanització de les tasques agrícoles i, finalment, la introducció de nous conreus.
El Liberalisme
Al segle XVIII, uns britànics van definir el liberalisme econòmic. Hi va destacar Adam Smith. Els principis del liberalisme van ser:
- El màxim benefici és el motor de l'economia.
- El mecanisme dels preus adapta l'oferta a la demanda.
El Capitalisme
El capitalisme industrial és un sistema de producció on els mitjans de producció són propietat privada d'un grup reduït, la burgesia, i els treballadors de la fàbrica, els obrers, sense propietat, treballen a canvi d'un salari.