Ideologies Obreres: Socialisme Utòpic, Marxisme i Anarquisme

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,74 KB

Socialisme Utòpic: Són teories que plantegen models de societats alternatives i tenien unes idees comunes: defensen societats ideals imposades pacíficament i es basen en el filantropisme (fraternitat i solidaritat). Els autors van ser:

  • Saint-Simon: Concep el món com un gran taller format per l'agricultura... Deia que tothom treballaria en igualtat de condicions i en allò que volgués, i anuncià la tecnocràcia (els més capaços dirigeixen).
  • Fourier: Planteja crear cooperatives autosuficients, els falansteris. Així seria una societat igualitària sense propietat de cap tipus i cadascú treballaria segons les seves capacitats.
  • Robert Owen: Era un empresari tèxtil que millorà les condicions laborals dels obrers dissenyant una comunitat ideal que fracassà (New Lanark).

Socialisme Marxista: Es basa en la teoria social de Marx i Engels (Manifest Comunista). Identifica la història com una lluita de classes entre qui té la força de treball i els qui produeixen (obrers-nobles...). Hi ha diversos models de producció, l'últim fou el capitalista: burgesia-proletariat. Marx identifica la forma d'explotació burgesa: la plusvàlua (diferència entre el sou i el valor del que es produeix). Proposa arribar a la societat comunista sense classes ni propietaris a través de la revolució i la dictadura del proletariat.

Anarquisme: Està basat en els ideals de Bakunin. Rebutgen les classes obreres i la propietat. Volen una societat comunista a través de la revolució i, quan aquesta s'acabi, no hi haurà estat.

Nou Model de Societat: La Ciutat Industrial

La ciutat era el nou centre. Aquesta ve de l'eix de la nova societat industrial. Cap a 1900, un 25% de la població era urbana. El paradigma d'això era el Regne Unit (Londres). El creixement urbà generà condicions de vida dolentes (manca de serveis, insalubritat, amuntegament...). La misèria i l'amuntegament propiciaren la presa de consciència dels obrers.

Models Socials

  • Societats tradicionals: La majoria de pagesos pobres dominats per terratinents. L'agricultura era l'activitat principal (poques innovacions). Era típica al sud i est d'Europa (Espanya, Rússia...).
  • Societats rurals evolucionades: Predominava l'agricultura de mercat evolucionada. La burgesia i els terratinents apostaven per la tecnificació i era un model propi d'algunes zones angleses i holandeses.
  • Societats industrials: Han viscut la industrialització i l'èxode rural, on es va establir completament la societat de classes. Era el model de Regne Unit, Bèlgica, Alemanya...

Entradas relacionadas: