Impacte de la Revolució Industrial: De l'Agrària a la Industrial

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,95 KB

Revolució Industrial: Transformació Econòmica i Social

La Revolució Industrial va ser un conjunt de transformacions econòmiques basades en l'aplicació de la màquina a la producció, que van impulsar un gran creixement en tots els sectors de l'economia. Va ser un procés lent i gradual que va significar una transformació radical no sols en l'economia, sinó també en l'organització social. Es va passar d'una economia agrària a una industrial i d'una societat estamental a una de classes. Es va iniciar a la Gran Bretanya al segle XVIII i es va estendre cap a Europa primerament, i després a altres parts del món. Va suposar la desaparició de l'Antic Règim econòmic i la implantació del capitalisme liberal. Va ser el resultat d'una sèrie de revolucions paral·leles que, connectades entre elles, van incidir profundament en tots els àmbits de la vida social, econòmica i política d'Europa. Es produeix a Anglaterra (1750-1820), coneguda com a Take-off o Arrencada, i a la resta del continent europeu (1820-1870), període d'industrialització.

Causes de la Revolució Industrial

Revolució Agrària

Va permetre un increment notable de la producció d'aliments.

  • Sistemes de conreu: Sistema Norfolk: cereal + ferratgeres (naps, trèvols i alfals). Complementarietat agricultura-ramaderia: més alimentació per al ramat, més ramat, més adob per a la terra.
  • Canvis en l'estructura de la propietat: Enclosure Acts: tancament i privatització de terres comunals. Concentració parcel·lària, introducció de millores en els cultius (augment de la producció), perjudica els petits propietaris.
  • Canvis tecnològics: Màquines noves (sembradores), ciència agrària (nous adobs i cultius, selecció d'espècies i llavors).

Revolució Demogràfica

Fases del creixement demogràfic:

  • Començaments del segle XVIII (1710-1740): Creixement lent però ininterromput. La pesta negra havia desaparegut de l'Europa Occidental com a causa més greu de mortalitat (darrera epidèmia al port de Marsella el 1720). Alta natalitat + alta mortalitat (especialment infantil).
  • A partir de 1740-1760: El ritme de creixement es va disparar.
  • 1760 a 1800: Revolució demogràfica. Altes taxes de natalitat + brusc descens de les taxes de mortalitat = fort creixement natural de la població. Puja la natalitat, baixa la mortalitat, creix l'esperança de vida.

Acumulació de capital

Es crea per la demanda interna (millora del nivell de vida, desenvolupament comercial, industrial i agrari, creixement de la població) i externa (colonialisme i expansió del comerç britànic). Es desenvolupa un sistema bancari. La indústria tèxtil (autofinançament, societats limitades, préstecs), la indústria siderúrgica i el ferrocarril (bancs de dipòsits i d'inversió, societats anònimes, accions i dividends) juntament amb l'Estat creen la borsa de valors.

Revolució tecnològica

Màquina de vapor (llibertat de localització, força motriu autònoma, demanda de combustible). Innovacions tèxtils. Indústria siderúrgica (convertidor Bessemer). Mines (ús de bigues de ferro, rails i vagonetes). Transports (locomotora i vaixell de vapor).

Revolució dels transports

.

FACTORS

 Necessitat de nous mitjans de transport

 Expansió del comerç interior i exterior

 Excedent de capital procedent de l’agricultura i el comerç

XARXA DE CANALS

 Unió dels centres productors de matèries primeres amb les zones industrials

 Construcció de canals i millora de les vies fluvials

CARRETERES I CAMINS

 Construcció d’una xarxa fluvial amb centre a Londres.

FERROCARRIL

 Aplicació de la màquina de vapor al transport terrestre = Locomotora (Rocket) de

Stephenson (1829)

Entradas relacionadas: