Impacte de la Revolució Industrial i la Primera Guerra Mundial

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,77 KB

Què va provocar la Revolució Industrial: El petroli va possibilitar un combustible per funcionar els nous motors d’explosió. Desenvolupament elèctric: Va aplicar-se a usos industrials i domèstics. Indústria tèxtil: Desplaçada en importància per dinàmics.

3 sectors industrials: Elèctric: Investigacions de Michael Faraday van obrir el camí a l’aplicació de l’electricitat (usos industrials i domèstics). Siderúrgic: L’experimentació va créixer de manera important arran de l’utilització del convertidor Bessemer, que va permetre colar grans quantitats d’acer. Químic: Desenvolupament espectacular que es va traduir en moltes aplicacions com ara la química industrial, farmacèutica i explosius que destaquen. Químic i Alfred Nobel.

3 formes de concentració empresarial: Cartel: Empreses dedicades al mateix sector d’activitat a Europa i Alemanya van arribar a acords per controlar producció, distribució i fixar preus per compartir beneficis. Trust: Agrupació de diferents empreses, que es va produir a l’àrea anglosaxona amb l’objectiu d’eliminar els competidors i controlar el mercat. Holding: Corporació de companyies dedicades a sectors diferents, controlades per una única empresa. Treball en cadena: Cada operari té una tasca i rebia salari proporcional a la feina que feia (Taylorisme). Imperialisme: Tendència d'alguns estats a imposar el seu domini sobre els altres, tant en l'esfera política com en l'esfera econòmica.

Factors de l'imperialisme: Economics: Les colònies proporcionen matèries primeres a preu baix a les indústries i poden servir com a mercats per col·locar els excedents de producció industrial. Estrategics i polítics: En alguns països mantenen colònies que asseguren les rutes marítimes (Gibraltar). Demogràfics: L’intens creixement de la població als països europeus va incentivar un flux migratori cap a les colònies per reduir la pressió social a les metròpolis. Ideològics: Ideologies racistes pensaven que la civilització europea era superior (eurocentrisme).

Començament de la Primera Guerra Mundial: L'arxiduc francès Ferran, hereu de la gran corona austrohongaresa, va ser assassinat amb la seva dona a Sarajevo en un atemptat comès per terroristes de Sèrbia. Àustria va exigir la investigació del magnicidi. El 23 de juliol, el govern austrohongarès planteja un ultimàtum a Sèrbia. Sèrbia, que té el suport de Rússia, no va acceptar-lo. El 28 de juliol, Àustria declara la guerra a Sèrbia. 2 fronts: Rússia, regne turc, Àustria. 1a fase (guerra de moviment 1914): Els alemanys, seguint el pla Schlieffen, van voler derrotar l'exèrcit francès, però van fracassar al topar amb la batalla del Marne dirigida pel general Joffre. A l'est, Rússia, veient-se en una ofensiva a Alemanya, va perdre a Tannenberg i els llacs Masurians. 2a fase (guerra de posicions 1914-1917): Es van imposar tàctiques defensives (trincheres). Els alemanys van trencar els fronts a la batalla de Verdun i els britànics a la batalla del Somme. Els aliats van atacar zones secundàries dels fronts principals: El Mediterrani, els britànics per aïllar Turquia, però van fracassar a Gallipoli; colònies alemanyes, Àfrica pels britànics i Àsia per Japó; Alemanya va utilitzar guerra submarina per alleugerir el bloqueig de la flota britànica. 3a fase (crisi 1917): Dos fets van canviar el rumb de la guerra: 1- entrada dels EUA a la guerra (van aportar soldats i la seva indústria); 2- revolució russa (on es va destronar el tsar i es va imposar un govern comunista). Rússia va abandonar la guerra i va cedir territori a Alemanya. 4a fase (final de la guerra): La retirada de Rússia va permetre organitzar una nova ofensiva alemanya a l'oest, però va fracassar per l'entrada dels Estats Units. Els alemanys no es van rendir i van fer una contraofensiva, sense èxit per la feblesa alemanya. Els imperis no van resistir i van abandonar: 1: Turquia, 2: Àustria, 3: Alemanya. L'emperador Guillem II va abdicar i es va proclamar la república. Novembre de 1918, fi de la guerra.

Guerra de moviments: Fase de la Primera Guerra Mundial que va tenir lloc el 1914, dut a terme per Alemanya, que volia derrotar França per posteriorment centrar-se en Rússia, a través d'una estratègia de desplaçaments ràpids de material i de tropes. Guerra de posicions: En la qual els exèrcits defensaven posicions fixes.

Entradas relacionadas: