Imperialisme i Colonialisme: Causes i Conseqüències

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,65 KB

Colonialisme vs. Imperialisme

Colonialisme: explotació basada en relacions comercials i econòmiques desiguals, sense control polític ni ocupació territorial.

Imperialisme: control territorial i polític, domini formal de zones colonitzades, ocupació militar i explotació econòmica.

Introducció

A finals del segle XIX, la segona revolució industrial va transformar l'economia i la societat de les principals potències europees. El desenvolupament de la producció, el comerç i els transports, gràcies a noves fonts d'energia, organització del treball i innovacions científiques, va impulsar Europa al domini polític i econòmic mundial.

Causes Econòmiques

Les crisis de la Gran Depressió (1870-1880) van generar sobreproducció i competència. La necessitat de nous mercats, matèries primeres i mà d'obra barata va impulsar l'expansió imperialista.

Causes Polítiques

Augment del Poder

Les potències buscaven augmentar el seu poder polític i militar controlant rutes marítimes i terrestres, obstaculitzant competidors i expandint la seva influència.

Causes Demogràfiques

Explosió Blanca

El creixement de la població blanca va generar emigració. Les metròpolis veien l'expansió com una oportunitat per assentar població en nous territoris.

Causes Ideològiques

Superioritat Europea

Interès científic per explorar noves zones i la creença en la superioritat de la raça blanca van impulsar la difusió de la cultura i civilització europea, disfressada de "responsabilitat de l'home blanc".

Entradas relacionadas: