Imperialisme i Colonialisme: Definicions Clau (s. XIX-XX)
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,47 KB
Imperialisme: Definició i Context Històric
Moviment social, polític, econòmic i cultural que es va donar a finals del segle XIX i a principis del segle XX. Consisteix en la dominació i explotació de nous territoris, principalment als continents africà i asiàtic, duta a terme pels països industrialitzats occidentals.
Conceptes Relacionats
Colonialisme
Doctrina i actitud que defensen amb raonaments racials, ètnics, econòmics, polítics o morals la colonització, és a dir, l'existència d'unes relacions de subordinació entre una nació dominant i els pobles o territoris que en depenen (colònia).
Colonització
Acció de colonitzar, d'establir una colònia o convertir un territori en colònia.
Expansionisme
Tendència d'un estat a l'expansió política, econòmica i territorial, en detriment d'altres estats i pobles, els quals resten sotmesos i, si més no, influïts per aquell. Equival a imperialisme.
Imperi Colonial
Cadascun dels conjunts de territoris colonitzats per diverses potències europees i sotmesos a la seva sobirania.
Tipus de Territoris Dominats
Colònia
Territoris conquerits i dominats per les potències industrials sobre els quals la metròpoli exercia un control absolut. No tenien govern propi i depenien directament de la metròpoli. S'explotaven els seus recursos naturals utilitzant com a mà d'obra els indígenes, que treballaven en condicions de semi-esclavitud.
Tipus de colònies:
- Colònies d'explotació: Control absolut i explotació directa de recursos (el tipus general descrit abans).
- Protectorats: Territoris on es respectava el govern autòcton, però controlat per la metròpoli. Es donaven en casos de territoris difícils de conquerir amb un govern indígena fort (ex: Marroc, Egipte).
- Dominis: Territoris amb població indígena escassa. S'hi establien emigrants europeus de forma permanent que s'apropiaven del territori. Amb el temps, disposaven de govern autòcton propi i acabaven independitzant-se (ex: Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Algèria).
- Concessions: Territoris cedits a la metròpoli durant un temps pels governs locals. Solien ser llocs de gran importància estratègica o comercial.
- Mandats: Van néixer després de la Primera Guerra Mundial per la necessitat de tutelar aquells territoris que havien format part dels estats vençuts a la guerra.
Actors Clau
Metròpoli
Estats industrialitzats d'Europa al llarg del segle XIX i principis del segle XX que principalment van exercir un domini i control sobre territoris allunyats de les seves fronteres (colònies).
Colon
Persona que forma part d'una colònia, generalment provinent de la metròpoli.
Indígena
Persona nada al país que habita. Que pertany a un grup ètnic existent en un país d'ultramar abans de la seva colonització.
Context Econòmic Relacionat
Crisi de Sobreproducció
Excés d'oferta d'un producte que no es ven, o es ven poc, perquè la major part dels qui el volen i tenen mitjans per obtenir-lo ja el posseeixen (saturació de la demanda).
Crisi de Subconsum
Desajust en la circulació econòmica motivat per una insuficiència de la demanda per absorbir tots els productes que s'ofereixen al mercat.