L'Imperialisme i la Formació d'Imperis Colonials al Segle XIX
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,82 KB
La Formació d'Imperis Colonials
Les Causes de l'Imperialisme
El progrés de la industrialització i la creixent competència entre països van portar les principals potències europees a començar a conquerir i colonitzar zones del món.
Causes Polítiques i Demogràfiques
- El domini dels mars i la possessió colonial significaven poder polític i prestigi internacional.
- Les colònies es van convertir en enclavaments estratègics per a les potències europees, incrementant el seu poder militar.
- Els territoris conquerits van permetre que l'excedent de la població europea s'hi instal·lés.
Causes Econòmiques
- Europa dominava l'economia mundial, i les indústries desitjaven ampliar mercats per vendre els excedents de producció i així obtenir beneficis.
- Els europeus van explotar els recursos colonials, apropiant-se de territoris amb la finalitat de crear plantacions, construir infraestructures per facilitar el transport, etc.
Causes Culturals i Ideològiques
- Es va conèixer l'existència de territoris inexplorats, amb formes de vida i cultures diferents de les d'Europa.
- La conquesta colonial es basava en una concepció racista, que defensava la superioritat de la raça blanca.
- Els europeus creien tenir una missió civilitzadora sobre les altres races, que implicava la imposició de la cultura, la religió i les formes de vida europees.
- El colonialisme va contribuir a l'exaltació nacionalista dels estats europeus.
L'Expansió Colonial al Segle XIX
Durant el segle XIX, les potències europees van conquerir moltes zones d'Àfrica i Àsia. Això va crear una rivalitat entre potències que va provocar una cursa colonial.
Àfrica va ser el continent més colonitzat. Hi van rivalitzar principalment els britànics i els francesos, i més endavant també els alemanys.
A causa d'aquesta rivalitat, es va celebrar la Conferència Internacional de Berlín (1885), on es van pactar les condicions per al repartiment colonial entre les potències.
A Àsia, la colonització britànica es va centrar a l'Índia. La reina Victòria va ser proclamada emperadriu de l'Índia, territori anomenat la “joia de la Corona”. Els britànics també van controlar Austràlia, Malàisia i Birmània.
França va tenir el seu centre d'expansió a Indoxina, que el 1887 es va convertir en la Unió Indoxinesa.
L'Imperi Rus es va estendre cap a Sibèria i cap al sud, a l'Àsia central.
La Xina, tot i la pressió, no va ser ocupada directament per cap potència, sinó que va ser objecte de concessions i esferes d'influència.
La Resistència a la Conquesta Colonial
Tot i que la conquesta de les colònies solia ser ràpida, hi va haver revoltes dels pobles autòctons contra l'ocupació estrangera.
Algunes de les més significatives van ser:
- El 1857, els sipais (soldats indis de l'exèrcit britànic) es van rebel·lar contra el domini britànic, però van ser derrotats.
- Al sud d'Àfrica, les tribus zulús es van resistir contra els britànics. El 1879 va començar una guerra en la qual els colonitzadors es van imposar.
- El 1899, a la Xina, la revolta dels bòxers va intentar expulsar els estrangers. Va ser sufocada per una coalició de potències com Gran Bretanya, França, Alemanya, Rússia, entre d'altres.