Impressió, sol ixent: Anàlisi de l'obra mestra de Monet i l'Impressionisme
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,64 KB
Impressió, sol ixent: Anàlisi de l'obra de Claude Monet
1. Dades Bàsiques
- Títol: Impressió, sol ixent
- Autor: Claude Monet
- Cronologia: 1872
- Tècnica i suport: Oli sobre tela
- Tema: Paisatge
- Mides: 48 cm x 63 cm
- Escola o país: França
- Ubicació original: Exposició de 1874 en un estudi del fotògraf Nadar (Gaspard-Félix Tournachon), on es va instal·lar aquest quadre, expressant una nova concepció artística.
- Ubicació actual: Museu Marmottan (París)
2. Breu Biografia de Claude Monet
Neix a París el 1840 i mor a Giverny el 1926. Va ser el pintor impressionista més prototípic. Després d’uns inicis desafortunats, l’any 1870 va fer un viatge a Londres. Allà, les particularitats del clima del país, així com l’estudi de l’obra de John Constable i Joseph Mallord William Turner, li van donar una altra visió de la llum. De tornada a França l’any 1871, es va establir a Argenteuil fins al 1878, i va pintar els quadres més famosos del moviment impressionista. Novament a París, la fama del pintor francès va augmentar, i a partir del 1890 es va concentrar en sèries de quadres en què pintava un mateix tema a diferents hores del dia.
Altres quadres importants de l'autor:
3. Descripció Formal
- Iconografia: Sobre un fons nebulós en el qual a penes s’hi endevinen els grans vaixells mercants amb els pals i les xemeneies fumejants de les factories del port, el sol, representat per una petita rodona ataronjada, s’obre pas i il·lumina les tranquil·les aigües marines, on, apropant-se a l’espectador, naveguen tres petites embarcacions a rem que naveguen per aigües encalmades del port de Le Havre a l’alba.
- Funció: Estètica
- Composició: Oberta
- Línies compositives: Horitzontals i verticals, malgrat que les tres barques en línia i el mar creïn una diagonal.
- Recursos tècnics: Les taques de color d'aquesta tela (intenses tonalitats de blau, violeta, gris i vermell ataronjat) apareixen soltes amb la finalitat d'aconseguir efectes de llum subtils. En aquest sentit, són paradigmàtiques les pinzellades vermelloses que representen els reflexos del sol a l'aigua i que es van separant a mesura que s'apropen cap a l'espectador. Les figures estan esbossades de manera molt esquemàtica, desapareix la línia que delimita els contorns. Pinzellades soltes i ràpides que defineixen l’atmosfera del port. Pel que fa a la llum, és una llum natural. En referència a l’espai tridimensional, la manera de tractar la perspectiva és difuminar allò que està més llunyà, amb una simple taca defineix formes (barques, persones...).
4. Significat de l’Obra
- Elements propis de l’estil: És l’impressionisme. Monet va viure molts anys i al final de la seva vida estava gairebé cec, fins i tot sense adonar-se’n feia pintura abstracta.
- Importància del color per damunt de la línia.
- Pinzellades soltes.
- Volien captar més la impressió, la llum, l'atmosfera en què es produïen les coses, que no pas el paisatge.
- Per tal d'aconseguir-ho calia veure de prop i sota l'efecte de la llum natural.
- Pintaven a plein air.
- Relació entre la forma i la funció: Una impressió és quelcom subtil que no es pot definir d’una manera concreta. Monet inicia un trencament absolut amb l’art oficial de l’època i es proposa captar una impressió, la seva forma té relació amb la funció.
- Iconologia: El quadre és una crida a la participació dels sentiments més íntims del pintor en la seva obra. Aquest quadre no era una representació del port sinó més aviat la impressió que li causà en veure'l a la sortida del sol. Segons sembla, Monet proposà per a aquesta tela “Impressió”, però el redactor del catàleg, Edouard Renoir, optà per afegir-hi “sol ixent”.
- Relació entre l’època i l’obra: En aquesta obra recorre a un dels temes preferits del moment: la plasmació dels reflexos de llum damunt de l’aigua. L’obra es va exposar en la primera exposició impressionista de 1874, i va donar origen a la denominació genèrica del grup que li donà el crític d’art Louis Leroy, qui basant-se en aquest quadre va titular la seva crítica “Exposició dels impressionistes”.