Indústria, construcció i deslocalització a Espanya
Clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,88 KB
Espais industrials en un món global
El teixit industrial espanyol actual s'està incorporant a la globalització econòmica, de manera que les nostres zones industrials es configuren com a punt d'una xarxa de producció a nivell mundial. La concentració de capital i decisions en poques empreses multinacionals molt poderoses fa que el paper econòmic estatal es redueixi.
Globalització i deslocalització
En una economia globalitzada, les empreses cerquen la competitivitat per tal d'augmentar la seva quota de mercat. D'aquí deriven els casos de deslocalització: aconseguir la reducció dels costos laborals i la millora de les condicions fiscals i tècniques. La localització dels establiments industrials s'ha flexibilitzat, de manera que l'empresa pot deslocalitzar una part del procés productiu.
Les conseqüències de la deslocalització són l'augment de la taxa d'atur i la pèrdua de llocs de treball del sector secundari. Les polítiques industrials que apliquen els governs donen ajuts a les empreses per tal de frenar el procés de deslocalització i evitar l'augment de l'atur que se'n deriva.
Importància del sector de la construcció en l'economia espanyola
Espanya, 1998-2007: període de creixement ràpid a causa del sector de la construcció. Alhora que augmenta l'oferta dels habitatges, també els preus pugen ràpidament. El nombre de població activa en el sector de la construcció augmenta molt.
Causes del creixement immobiliari:
- Expectatives irreals que el preu de l'habitatge continuaria pujant indefinidament.
- Els guanys enormes que s'obtenien amb l'especulació immobiliària.
- Els subsidis públics destinats a la compra d'habitatge.
- Les facilitats d'accés al crèdit amb interessos molt baixos.
Els excessos en la construcció han afectat especialment zones turístiques.
Crisi de la construcció
Crisi financera mundial 2007 = esclat de la bombolla immobiliària i sobtada desacceleració del sector de la construcció. La crisi d'aquest sector ha agreujat sensiblement la situació d'Espanya davant la profunda recessió que afecta l'economia mundial. L'atur augmenta, cosa que provoca una reacció en cadena en sectors relacionats amb la construcció.
La indústria catalana en el conjunt de l'estat espanyol
La indústria catalana manté el primer lloc en el conjunt de les comunitats autònomes de l'Estat espanyol, tant per l'import de la xifra de negoci com pel nombre de persones ocupades en el sector. La globalització i l'absència de barreres duaneres a escala planetària es fa sentir a Catalunya més que a la resta d'Espanya. Això és degut a l'impacte de la deslocalització d'indústries tradicionals, especialment la tèxtil, que ocupava molts treballadors i que s'ha vist molt afectada per la competència mundial, principalment la dels països asiàtics.