La Industrialització a Catalunya: Orígens, Models i Impacte Econòmic

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB

La Industrialització a Catalunya: Context i Orígens

Catalunya té un caràcter inherentment emprenedor. El fet de no tenir un estat que procurés el nostre benestar ha fet que sempre ens haguéssim de buscar la vida. Diversos factors van contribuir a l'inici de la industrialització:

  • La situació geogràfica privilegiada prop del mar Mediterrani.
  • La influència cultural i econòmica de França.
  • La presència de rius com el Ter i el Llobregat, essencials per a la creació de grans indústries tèxtils.

Un punt d'inflexió important va ser la liberalització del comerç per part de Carles III el 1788. Això va propiciar la creació de grans rutes comercials amb Amèrica, d'on s'importava matèria primera i es generaven grans fortunes, impulsant l'emigració d'una burgesia molt poderosa.

El Proteccionisme Econòmic a Espanya

En aquest context, es va establir un proteccionisme espanyol per als productes nacionals enfront dels estrangers. Aquesta política econòmica té com a objectiu protegir la pròpia economia d'un estat.

El proteccionisme s'afavoreix principalment a través de l'aranzel duaner, que és una tarifa oficial que estableix els drets que han de pagar determinats productes per a poder ser importats.

Aquesta política s'oposa al lliurecanvisme, que suprimeix les traves per afavorir el comerç internacional, com la lliure circulació de mercaderies (una política defensada, per exemple, per Anglaterra).

Avantatges i Desavantatges del Proteccionisme

El proteccionisme va permetre el desenvolupament de la indústria nacional i la creació de fluxos de diners arreu del país. No obstant això, al no arribar producte estranger, es va crear un monopoli autòcton on els preus pujaven, dificultant la competitivitat dels productes nacionals en el comerç internacional. Malgrat això, va fomentar la indústria mitjana i familiar.

Models Organitzatius Industrials Catalans

Durant la industrialització, van sorgir dos models organitzatius principals:

  • Els Vapors: Eren fàbriques ubicades en barris propers on vivien els obrers (sovint a les afores de les ciutats). L'objectiu era que el treballador anés a la fàbrica al matí i tornés a casa seva a la nit. Aquestes instal·lacions solien tenir a prop l'estació de tren (com el cas de Sant Andreu). En aquests entorns, es van produir força revoltes obreres.
  • Les Colònies Fabrils: Estaven ubicades al costat d'un riu per a aprofitar la força hidràulica. L'obrer vivia i treballava dins la colònia, i sovint s'arribava a crear una relació paternofilial amb l'amo. A causa d'aquesta relació i la dependència, difícilment es produïen revoltes; si algú es revoltés, es quedaria aïllat.

Fites Clau de la Industrialització Catalana

  • 1833: Primera màquina de vapor espanyola, instal·lada a la fàbrica tèxtil de Bonaplata.
  • 1875: Primera instal·lació elèctrica a La Maquinista Terrestre i Marítima (sector de l'acer).
  • 1876: Creació de la primera gran Societat Anònima del tèxtil, L'Espanya Industrial.
  • 1881: Primera central que produïa fluid elèctric.

Entradas relacionadas: