La industrialització a Europa i Espanya
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,84 KB
Industrialització de les societats europees
1. Augment demogràfic i expansió agrícola
La revolució industrial va ser el resultat dels canvis econòmics i tecnològics produïts per primer cop a Gran Bretanya a mitjans segle XVIII. En aquella època la població europea va iniciar un procés de creixement ininterromput i més a Gran Bretanya. Les causes d'aquest canvi demogràfic van ser l'augment de la producció d'aliments i el progrés de la higiene i la medicina, que van significar una disminució de la mortalitat i un lleuger increment de la natalitat. Com a conseqüència d'aquest creixement demogràfic va augmentar la demanda d'aliments i l'alçada dels preus cosa que va dur els propietaris a millorar la producció agrícola. Per a això es van dur a terme dues transformacions:
- Es van aprovar lleis que posaven fi al sistema senyorial i comunal de propietat de la terra. D'aquesta manera la propietat senyorial es va convertir en propietat privada.
- Es van introduir noves tècniques de cultiu (substitució de guaret i progressiva mecanització) així com a nous cultius.
2. El naixement de l'indústria
La innovació tecnològica va ser paral·lela als canvis demogràfics i agraris. Les noves màquines van substituir el treball manual, van augmentar la productivitat i van disminuir els costos de producció. L'aplicació de l'energia del vapor a la producció va revolucionar la tecnologia i les energies tradicionals, i va permetre la generalització del sistema fabril. D'aquesta manera es va convertir en el símbol de la Revolució Industrial. La indústria del tèxtil a Gran Bretanya va ser el primer sector a mecanitzar-se i va aplicar una sèrie d'invents (llençadora volant, noves màquines de filar, telers mecànics) que van incrementar la producció i van completar el procés de mecanització. En el sector siderúrgic, la utilització de carbó de coc per fabricar ferro i acer també va incrementar la producció. La demanda de ferro per elaborar noves màquines agrícoles també va afavorir el desenvolupament d'aquest sector.
3. L'expansió de la industrialització
De manera paral·lela a les innovacions anteriors es van desenvolupar grans transformacions als transports i al comerç. El fenomen realment innovador va ser la incorporació de la màquina de vapor en els transports:
- L'activitat minera va generar l'aparició del ferrocarril que en els seus inicis s'utilitzava per transportar el mineral en vagonetes sobre carrils de fusta. El 1829 Stephenson va incorporar una locomotora que accionava el ferrocarril mitjançant vapor.
- L'aplicació de la màquina de vapor als transports marins va suposar l'aparició dels vaixells de vapor 1807 que construïts amb ferro van substituir els de vela.
Pel que fa al comerç es va desenvolupar una economia de mercat mitjançant l'increment del comerç interior i exterior. En el comerç exterior es van enfrontar les posicions del lliurecanvisme i del proteccionisme.
Industrialització a Catalunya i Espanya al segle XIX
4. Mineria i siderúrgia
La producció minera va quedar en bona part en mans d'estrangers i destinada a les exportacions. Les dues principals activitats mineres a partir de 1868 eren l'extracció de carbó i ferro minerals indispensables per a la industrialització. La siderúrgia a Andalusia va sucumbir al no accedir al carbó de coc. Astúries també va allotjar forns, però finalment es va consolidar al País Basc, que exportava ferro a Gran Bretanya a canvi de la importació de carbó de coc de més poder calorífic. A Catalunya la mecanització del sector tèxtil va impulsar la creació d'empreses metal·lúrgiques de transformació i de construccions mecàniques.
5. Transport, comerç i finances
La xarxa ferroviària es va iniciar a mitjans segle XIX amb materials importats i seguint una estructura radial que dificultava els intercanvis amb la resta d'Europa. Malgrat les seves deficiències va ser un gran progrés per al transport de persones i mercaderies. La pèrdua del mercat americà va orientar la producció industrial cap al mercat espanyol. Per defensar-se de la competència els industrials van demanar la imposició de mesures proteccionistes. La necessitat de capitals va comportar la renovació del sistema bancari espanyol (Llei de Bancs 1856). També es van construir les borses de Barcelona i de Madrid i l'any 1868 es va crear una nova moneda oficial, la pesseta.
6. L'impuls de la segona Revolució Industrial
A finals del segle XIX l'agricultura va patir una greu crisi a causa de la importació de cereals a preus més baixos, això va ocasionar una caiguda dels ingressos agraris i va impulsar l'aplicació de mesures proteccionistes. Així mateix la viticultura va patir la plaga de la fil·loxera procedent de França, cosa que va comportar la desaparició de gairebé tots els ceps. En aquest període es va iniciar la utilització de l'electricitat i petroli:
- L'electricitat va possibilitar una mecanització més àmplia i una disminució dels costos de producció. Inicialment es va utilitzar en la il·luminació i posteriorment el seu ús es va estendre a la indústria.
- La difusió del petroli i del motor d'explosió van generar la indústria de l'automòbil. El 1904 es va crear la marca automobilística Hispano-Suiza. També es van desenvolupar altres sectors industrials com el metal·lúrgic (construcció mecànica, indústria naval) i el químic.
Des de finals del segle XIX la industrialització es va expandir i es va dibuixar una Espanya amb profunds desequilibris: zones fortament industrialitzades, com Catalunya i el País Basc així com Madrid, València i Astúries es combinaven amb regions basades en una economia agrària i tradicional, com Canàries, Galícia, Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia.