Industrialització Tèxtil a Catalunya: Evolució i Factors Clau

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,1 KB

Evolució de la Mecanització en la Indústria Tèxtil

Aquesta graella tracta sobre la mecanització dels diferents fusos i telers de la filatura i el tissatge al llarg del temps.

La Primera Industrialització Tèxtil a Catalunya (1814-1913)

Durant la primera industrialització tèxtil catalana, entre 1814 i 1913, Catalunya va començar a industrialitzar-se amb l'ús de màquines de vapor i hidràuliques.

  • Fonts d'energia i primeres matèries: Es va utilitzar carbó de qualitat com a font d'energia, i ferro i cotó com a primeres matèries.
  • Limitacions del mercat: Els teixits catalans no podien competir amb els britànics, que eren més barats i de millor qualitat. Per això, es defensava el proteccionisme econòmic.
  • Dificultats en la xarxa de comunicacions: Aquestes dificultaven l'establiment d'un veritable mercat integrat a Espanya.
  • Manca d'un sistema financer i bancari: Això impedia la forta inversió de capitals que requerien les indústries.

Desenvolupament de la Indústria Tèxtil

La industrialització del tèxtil es va iniciar al voltant de 1830, amb l'ús del cotó. El 1832 es va prohibir la importació de cotó americà. La indústria es va basar en capitals familiars aportats per antics artesans, empresaris manufacturers o indians enriquits que havien marxat cap a colònies americanes ara independents. Aquestes empreses eren petites, amb desenes o centenars de treballadors.

A la fàbrica Bonaplata es va construir la primera màquina de vapor a Barcelona el 1833. A partir de 1844, els empresaris van començar a autoinvertir en la renovació tecnològica, modernitzant el filat i introduint telers mecànics. Es van formar grans empreses tèxtils, tot i que aquest procés va patir algunes limitacions.

Factors que van Impulsar la Industrialització Catalana

La industrialització catalana va sorgir gràcies a:

  • La revolució agrària, amb una agricultura comercialitzada.
  • L'existència d'una classe mitjana pagesa que va implicar un mercat interior amb intercanvis regulars.

Tot això va fer que una classe empresarial emprenedora s'obrís a les innovacions econòmiques i tecnològiques que sorgien a Europa occidental.

Models Industrials: Vapor i Energia Hidràulica

Van haver-hi dos models industrials:

  • Màquines de vapor: Situades a ciutats litorals com el Barcelonès, el Maresme i el Garraf.
  • Energia hidràulica: La dependència del carbó va fer que es passés a l'energia hidràulica. Les màquines es van situar als cursos alts dels rius per aprofitar la força de l'aigua per moure una turbina i produir energia.

Amb aquestes fàbriques es van formar les "colònies", amb allotjaments a prop, església, escola, taverna, economat, etc., per als obrers de la fàbrica. Els empresaris eren els propietaris i, per tant, els treballadors estaven molt més lligats als seus desitjos.

Entradas relacionadas: