Infeccions nosocomials: prevenció i tractament
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,57 KB
Una infecció nosocomial és qualsevol malaltia transmissible adquirida en un centre sanitari, que pot afectar pacients, personal sanitari o qualsevol altra persona. En tot cas, es tracta d'una malaltia diferent de la del motiu d'ingres.
- La complicació en l'evolució de la persona que la pateix
- La prolongació de l'estada en els centres sanitaris, que generalment estan ja sobreocupats
- L'augment de la despesa en antibiòtics
Factors afavoridors:
- La susceptibilitat de l'individu a la infecció: els nounats, les persones grans, les nodrides, les que pateixen malalties greus, les que estan en coma, les immunodeprimides, les immunosuprimides
- El fet de rebre procediments diagnòstics o terapèutics lesius
- La poca atenció a les mesures higièniques bàsiques per part del personal sanitari i de les visites
- Els tractaments antibiòtics llargs o mal indicats
Principals infeccions nosocomials: els bacteris que causen la majoria de les infeccions nosocomials són els estafilococs (amb una menció especial als resistents a la meticil·lina), els estreptococs, les neisseries i els bacils gramnegatius. Els fongs més comuns són les càndides i els Aspergillus. També hi ha diferents virus que solen escampar-se en epidèmies intrahospitalàries.
Infeccions de les vies respiratòries: les infeccions de les vies respiratòries més habituals són les pneumònies i les bronquitis. Els factors de risc més importants per a una infecció respiratòria són els locals, els que afecten les vies respiratòries altes. Les infeccions de les vies respiratòries constitueixen del 20% al 25% de les infeccions nosocomials i el percentatge de morts és molt alt, proper al 30%.
Mesures profilàctiques: estimular l'eliminació de les secrecions respiratòries. Fer servir sondes d'aspiració d'un sol ús, rentar-se les mans i posar-se guants estèrils per aspirar les secrecions i per manipular aquests aparells. Assegurar-se que els aparells són estèrils. Mantenir estèril l'aigua dels dipòsits per humitejar els gasos aspirats.
Infeccions de les vies urinàries: el factor de risc més important perquè les vies s'infectin és portar-hi una sonda. La majoria són clínicament lleus, però poden afectar el ronyó o acabar en una sepsis.
Les mesures profilàctiques: sondar tan sols per indicació mèdica i durant el temps més curt possible. Servir sistemes tancats de sondatge. Mans netes, guants i fer servir material estèril i una tècnica asèptica. Seguiment de la sonda.