La Influència de la Ràdio i la Televisió en la Música
Clasificado en Música
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB
En la ràdio i la televisió: A l’inici del s. XX, aquests dos invents van revolucionar el món de la imatge i el so en l’àmbit domèstic. Pel 1920, la ràdio només es podia escoltar en directe o en enregistraments discogràfics als quals poca gent tenia accés. No va entrar a les cases fins al 1930, quan va sorgir la televisió i es va iniciar una nova era de la informació que va transformar completament el món de l’espectacle.
La música de la ràdio o televisió és molt variada. Per exemple:
- Com a sintonies de programes o sèries: Algunes sintonies s’identifiquen amb tota una generació per la repercussió i l’èxit que obtenen.
- En programes especialitzats en diferents tipus de música: (clàssica, jazz, pop, etc.) Alguns programes, com ara Operación Triunfo o Factor X, han aconseguit gran èxit a la televisió.
- Com a fons d’anuncis publicitaris: Es fan versions d’alguns lemes musicals de fa molt temps perquè l’audiència continua identificant-los.
- En programes que inclouen actuacions d’artistes: que canten o toquen en directe o fan playback.
- Com a música de fons de dibuixos animats: i altres programes d’animació.
- En videoclips de promoció musical: És una de les millors maneres que té un artista o grup musical de fer-se publicitat o promoció.
- Com a banda sonora d’un telefilm.
El vídeo musical: El videoclip o vídeo musical és un curtmetratge destinat a promocionar una cançó o un tema que es pot distribuir en DVD, a la televisió o a internet. La seva intenció és causar un impacte en el telespectador; sol ser un material audiovisual molt elaborat. Les imatges flueixen ràpidament, se superposen i es busquen els efectes visuals innovadors. Pot presentar un argument relacionat amb la lletra de la cançó o emprar fragments d’una actuació en directe. La seva finalitat és promocional i comercial.
Als anys seixanta van sorgir els primers videoclips: amb el grup The Beatles (Penny Lane o Strawberry Fields Forever). Fins a la dècada del setanta no es va popularitzar definitivament amb el grup suec ABBA amb temes com Waterloo. També Queen i The Buggles van llençar videoclips.
Durant els anys vuitanta va créixer la popularitat dels vídeos musicals: arran de l’aparició de cadenes televisives com MTV.
En l’última dècada: la plataforma més important per als vídeos musicals ha estat internet. Els videoclips han continuat guanyant sofisticació.