L'Inici de la Segona Guerra Mundial: La Invasió de Polònia

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,59 KB

L'Inici de la Segona Guerra Mundial

Segons paraules del mateix Adolf Hitler l’1 de setembre del 1939 davant el Reichstag alemany: "Aquesta nit, soldats regulars polonesos han disparat per primera vegada contra el nostre territori". La Segona Guerra Mundial pren lloc l’1 de setembre de 1939 quan l’exèrcit alemany envaeix Polònia per un presumpte atac dels polonesos al territori alemany (Gavaldà, J. 2019).

Antecedents de la Segona Guerra Mundial

Per entendre la Segona Guerra Mundial ens hem de remuntar als efectes i conseqüències que va tenir la Primera Guerra Mundial. Quan aquesta va acabar, els guanyadors de la guerra (Gran Bretanya, França i Estats Units) van ser els grans beneficiaris de les condicions que es van imposar a la Conferència de París l’any 1919. Per contra, els països perdedors, com ara Alemanya, van sortir molt més perjudicats. En el cas dels alemanys, les repercussions de la I GM juntament amb la ideologia que hi havia en el moment interpretada per Hitler, Lebensraum1, va comportar que el führer2 aportés una visió particular de la guerra que explotaria el setembre de 1939 (Gavaldà, J., 2019).

L'Ascens del Nazisme i la Política d'Apaivagament

El règim nacionalista d’Alemanya durant la II GM va aparèixer amb l’arribada del Partit Nacionalista Obrer Alemany liderat per Adolf Hitler. Aleshores, Hitler estableix una dictadura, autoproclamada Tercer Reich3. En aquell moment, tant els francesos com els anglesos pensaven que si li concedien a Hitler tot el que demanava, ell es calmaria, i evitarien així una guerra d’escala continental. Va ser per aquest motiu que es va realitzar una conferència a Munic. Per desgràcia, tot el que havien plantejat va acabar en fracàs quan els alemanys van envair el que s’anomenaria República Txeca el març de 1939. A partir d’aquell moment, els alemanys es van començar a preparar per a envair Polònia aquell mateix estiu.

La Invasió de Polònia

De quina guerra estem parlant? L’1 de setembre de 1939, l’exèrcit alemany va atacar Polònia. Alemanya envaeix Polònia sense declarar la guerra. Hans von Seeckt va pronunciar les següents paraules: "L'existència de Polònia és intolerable i incompatible amb les condicions essencials de la vida alemanya. Polònia ha d'anar-se'n i se n'anirà".

El 3 de setembre d’aquell mateix any, Gran Bretanya i França van respondre amb una declaració de guerra contra Alemanya. En menys d’un mes, Polònia va ser derrotada per les forces alemanyes i soviètiques, les quals van procedir a la seva divisió. Aquest període se’l coneix com la Guerra de Broma4, que va finalitzar el 10 de maig de 1940 (Agustí, 2019).

Recursos Bèl·lics i Estratègies Militars

En aquest punt ens trobem que cada país que va participar en la guerra, va fer ús dels seus millors recursos bèl·lics als enfrontaments. Els alemanys van organitzar novament la força militar i el rearmament del seu país, ignorant el que havia estat prèviament estipulat amb el Tractat de Versalles5. Cada país va optar pels que consideraven millors recursos per l’enfrontament, ja que menyspreaven la idea del Tractat (Wikipèdia, 2017).

La Postura del Regne Unit

Pel que fa a la postura del Regne Unit, durant la major part de la guerra va tenir una postura estable i clara, a la qual mai es donaria per vençut i lluitaria fins al final per la derrota de l’enemic. Va estar des del principi en desacord amb Hitler, i posteriorment, contra Itàlia i el Japó (Wikipèdia, 2019).

La Línia Maginot i la Blitzkrieg

L’exèrcit francès i els seus aliats britànics, després de la Primera Guerra Mundial, es van organitzar en la Línia Maginot6 cap al sud, així fent una muralla de defensa construïda a la frontera amb Alemanya. Però, l’exèrcit alemany va atacar, i trencà la muralla que van formar, és a dir, es van quedar sense línia de defensa (Agustí, 2019).

D’aquesta manera es va dur a terme la tàctica militar denominada Blitzkrieg, també coneguda com la “guerra llampec”. L’exèrcit alemany va revolucionar els plans de la defensa francesa, atacant per terra i per l’aire punts estratègics. Durant aquest procés, més de 330.000 soldats van quedar aïllats a Dunkerque, i això va fer que el 4 de juny els soldats es traslladessin cap al canal de la Mànega d’una manera massiva en búnquers de guerra. La unió dels exèrcits de les forces hongareses, búlgares, italianes i alemanyes, van obtenir la victòria l’any 1941 i van envair Grècia i Iugoslàvia.

Reflexió Final

Per tant, ens trobem davant d’un fet històric que va perjudicar a tot el món, simplement, perquè Hitler va voler envair Polònia. Quina necessitat hi havia? Només ell la sap.

Notes:

  • 1Lebensraum: Espai vital.
  • 2Führer: Líder.
  • 3Tercer Reich: Tercer Imperi.
  • 4Guerra de Broma: Període inicial de la Segona Guerra Mundial caracteritzat per la manca d'operacions militars significatives al front occidental.
  • 5Tractat de Versalles: Tractat de pau signat després de la Primera Guerra Mundial que va imposar dures condicions a Alemanya.
  • 6Línia Maginot: Sistema de fortificacions construït per França al llarg de la seva frontera amb Alemanya.

Entradas relacionadas: