Intel·ligència emocional, organitzacions i representació laboral: Guia completa

Clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,63 KB

La intel·ligència emocional a l'empresa

El 1990, dos psicòlegs nord-americans, el Dr. Peter Salovey i el Dr. John Mayer, van definir el terme intel·ligència emocional. La intel·ligència emocional es pot definir com l'habilitat que ens permet conèixer i dominar els nostres propis sentiments, interpretar o afrontar els sentiments dels altres, sentir-nos satisfets i ser eficaços en la vida.

Altres habilitats que caracteritzen la intel·ligència emocional són: prou motivació, desenvolupament d'empatia i domini de l'estrès.

Pel que fa als directius, una bona capacitació emocional ajuda a empatitzar amb els subordinats i transmetre els missatges de la manera més eficaç possible, desperten l'entusiasme i es posen al davant quan és necessari, guiant mitjançant l'exemple.

Els components de la intel·ligència emocional

  1. Conèixer les pròpies emocions.
  2. Conduir les emocions.
  3. Automotivació.
  4. Empatia.
  5. Conduir les relacions.

Les organitzacions empresarials

Les organitzacions empresarials més importants d'àmbit nacional formen dues associacions: la CEOE (Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials) i la CEPYME (Confederació Empresarial de la Petita i Mitjana Empresa).

Les organitzacions sindicals

Els sindicats són organitzacions on les persones treballadores s'associen lliurement per defensar els seus drets laborals i són els seus interlocutors en els processos de negociació col·lectiva.

Com s'ha comentat abans, la Constitució garanteix com a drets fonamentals dels treballadors el dret a afiliar-se lliurement al sindicat que es vulgui i la llibertat per fundar sindicats.

Fonamentalment, els sindicats serveixen per protegir els drets laborals dels treballadors, assessorar-los en aspectes legals i permetre que puguin discutir amb l'empresa com a representants vàlids dels treballadors.

Com que existeix llibertat, hi ha nombrosos sindicats que són d'importància i d'àmbit molt divers. Molts també es diferencien per l'orientació ideològica i les diferents estratègies que duen a terme per prestar la seva acció sindical.

Exemples de sindicats d'àmbit nacional són: CCOO (Comissions Obreres), UGT (Unió General de Treballadors), CGT (Confederació General de Treballadors) o USO (Unió Sindical Obrera).

La representació dels treballadors a l'empresa

Com a complement de l'existència de sindicats, els treballadors de totes les empreses tenen dret a disposar de representants que facin la funció d'interlocutors legítims davant l'empresa.

Les competències bàsiques dels representants dels treballadors són les següents:

  • Rebre informació sobre l'activitat de l'empresa i les característiques de la seva plantilla.
  • Conèixer els estats financers de l'empresa, és a dir, la situació econòmica i financera.
  • Vetllar pel compliment de la normativa laboral per part de l'empresa.
  • Representar els treballadors en els processos de negociació col·lectiva i en la resolució de conflictes.

Avantatges de la formació online

  • Costos: Es redueixen notablement els costos (fins a un 30%), ja que no tots els cursos es fan per aquest mètode, tal com les dietes (allotjament, transport, dinar...).
  • Temps: Es redueixen els temps d'aprenentatge sobre un 50%.
  • Comoditat: S'eviten desplaçaments i l'accés al curs és fàcil, ja que només fa falta un terminal i connexió a Internet.
  • Estar actualitzat: Els continguts del curs es van actualitzant i qualsevol modificació és rebuda al moment.
  • Infraestructura: No cal buscar lloc ni espai de temps per realitzar-lo; un cop ofertat, el treballador s'adapta al temps.
  • Flexibilitat: Cada treballador va al seu ritme d'aprenentatge i l'empresa el va informant dels cursos als quals pot accedir.
  • Coordinació dels cursos per part de l'empresa: L'empresa pot marcar els cursos que són més adequats a cada treballador depenent del seu lloc de treball i de manera individualitzada.

Inconvenients de la formació online

  • Retroalimentació lenta, poca interactivitat.
  • Es perden les relacions directes entre l'alumne i el formador.
  • Abandonament: Sol haver-hi més abandonament que a la formació presencial.
  • Falta d'hàbit: Encara és una manera nova d'aprendre per part dels treballadors.

Entradas relacionadas: