Intel·ligència emocional, organitzacions i representació laboral: Guia completa
Clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,63 KB
La intel·ligència emocional a l'empresa
El 1990, dos psicòlegs nord-americans, el Dr. Peter Salovey i el Dr. John Mayer, van definir el terme intel·ligència emocional. La intel·ligència emocional es pot definir com l'habilitat que ens permet conèixer i dominar els nostres propis sentiments, interpretar o afrontar els sentiments dels altres, sentir-nos satisfets i ser eficaços en la vida.
Altres habilitats que caracteritzen la intel·ligència emocional són: prou motivació, desenvolupament d'empatia i domini de l'estrès.
Pel que fa als directius, una bona capacitació emocional ajuda a empatitzar amb els subordinats i transmetre els missatges de la manera més eficaç possible, desperten l'entusiasme i es posen al davant quan és necessari, guiant mitjançant l'exemple.
Els components de la intel·ligència emocional
- Conèixer les pròpies emocions.
- Conduir les emocions.
- Automotivació.
- Empatia.
- Conduir les relacions.
Les organitzacions empresarials
Les organitzacions empresarials més importants d'àmbit nacional formen dues associacions: la CEOE (Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials) i la CEPYME (Confederació Empresarial de la Petita i Mitjana Empresa).
Les organitzacions sindicals
Els sindicats són organitzacions on les persones treballadores s'associen lliurement per defensar els seus drets laborals i són els seus interlocutors en els processos de negociació col·lectiva.
Com s'ha comentat abans, la Constitució garanteix com a drets fonamentals dels treballadors el dret a afiliar-se lliurement al sindicat que es vulgui i la llibertat per fundar sindicats.
Fonamentalment, els sindicats serveixen per protegir els drets laborals dels treballadors, assessorar-los en aspectes legals i permetre que puguin discutir amb l'empresa com a representants vàlids dels treballadors.
Com que existeix llibertat, hi ha nombrosos sindicats que són d'importància i d'àmbit molt divers. Molts també es diferencien per l'orientació ideològica i les diferents estratègies que duen a terme per prestar la seva acció sindical.
Exemples de sindicats d'àmbit nacional són: CCOO (Comissions Obreres), UGT (Unió General de Treballadors), CGT (Confederació General de Treballadors) o USO (Unió Sindical Obrera).
La representació dels treballadors a l'empresa
Com a complement de l'existència de sindicats, els treballadors de totes les empreses tenen dret a disposar de representants que facin la funció d'interlocutors legítims davant l'empresa.
Les competències bàsiques dels representants dels treballadors són les següents:
- Rebre informació sobre l'activitat de l'empresa i les característiques de la seva plantilla.
- Conèixer els estats financers de l'empresa, és a dir, la situació econòmica i financera.
- Vetllar pel compliment de la normativa laboral per part de l'empresa.
- Representar els treballadors en els processos de negociació col·lectiva i en la resolució de conflictes.
Avantatges de la formació online
- Costos: Es redueixen notablement els costos (fins a un 30%), ja que no tots els cursos es fan per aquest mètode, tal com les dietes (allotjament, transport, dinar...).
- Temps: Es redueixen els temps d'aprenentatge sobre un 50%.
- Comoditat: S'eviten desplaçaments i l'accés al curs és fàcil, ja que només fa falta un terminal i connexió a Internet.
- Estar actualitzat: Els continguts del curs es van actualitzant i qualsevol modificació és rebuda al moment.
- Infraestructura: No cal buscar lloc ni espai de temps per realitzar-lo; un cop ofertat, el treballador s'adapta al temps.
- Flexibilitat: Cada treballador va al seu ritme d'aprenentatge i l'empresa el va informant dels cursos als quals pot accedir.
- Coordinació dels cursos per part de l'empresa: L'empresa pot marcar els cursos que són més adequats a cada treballador depenent del seu lloc de treball i de manera individualitzada.
Inconvenients de la formació online
- Retroalimentació lenta, poca interactivitat.
- Es perden les relacions directes entre l'alumne i el formador.
- Abandonament: Sol haver-hi més abandonament que a la formació presencial.
- Falta d'hàbit: Encara és una manera nova d'aprendre per part dels treballadors.