Interaccions comunicatives i missatges no verbals
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,57 KB
Els intercanvis comunicacionals
Poden ser tant simètrics com a complementaris: depenent de si la relació de les persones comunicants està basada en intercanvis igualitaris, és a dir, tendeixen a igualar la seva conducta recíproca (p. Ex .: el grup A critica fortament al grup B, el grup B critica fortament al grup A); o si està basada en intercanvis additius, és a dir, on un i l'altre es complementen, produint un acoblament recíproc de la relació (p.ex .: A es comporta de manera dominant, B s'até a aquest comportament).
Una relació complementària és la que presenta un tipus d'autoritat (pare-fill, professor-alumne) i la simètrica és la que es presenta en éssers d'iguals condicions (germans, amics, amants, etc.)
Processos comunicatius: Interpersonal/Grupal/De masses
Propietats paralinguístiques: sons aïllats, plors, somriures, rialles, tos, gemecs, sospirs, esternuts, “silencis“, senyals de manteniment de la comunicació.
Propietats prosòdiques: inflexions i propietats de la veu
Els missatges no verbals tenen una part:
- Informativa: de contingut
- Conativa: relacional
- Reforçar, matissar o modificar el missatge en paraules
- Informar de l’estat emocional
- Definir la relació
- Oferir feed-back
- Regular la dinàmica de la interacció
TÀCTIL (II) Tipus:
- Funcional/professional
- Social
- Cordial
- Amistat
- Calidesa
- Amor-Intimitat
- Excitació sexual
PAUTA PER FER L’ANÀLISI DE NOTICIA
Descripció del tema: Descomposició de les situacions complexes. Detecció dels factors claus.
Anàlisi del context: Descripció dels factors interns, externs i contextuals que incideixen en la situació. Identificació dels elements bàsics del context.
Anàlisi del tractament de la informació: Interpretació de la informació. Significat parcial de la situació.
Conclusions: Exposició de la seva interpretació a partir de les dades. Propostes. Elaboració de propostes a partir dels interrogants que ha suscitat el plantejament de la noticia. Contrast de la noticia en un altre mitja de comunicació. Anàlisi de les fotografies i els peus de pàgina. La fotografia es refereix al titular? o no? Quin enfocament destaca? Es un primer pla? Quins recursos lingüístics o de format utilitzen els diferents diaris per fer èmfasi a aspectes concrets de la informació.