Intervenció Educativa en Alumnes amb Necessitats Especials
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,29 KB
Intervenció en Alumnes amb Necessitats Educatives Especials
Intervenció Educativa
Escoles: Realitzen reforços i adaptacions educatives per a infants amb necessitats educatives especials. No obstant això, no sempre garanteixen la millor atenció, que sovint es proporciona en escoles d'educació especial.
Equip d'Orientació: Decideix si un infant necessita una escola especial, contacta amb el CDIAP (psicòlegs, terapeutes, etc.) i observa els infants per a determinar les seves necessitats.
Adaptacions per a Diferents Necessitats
Dèficit Sensorial
Dèficit Auditiu
- Enfocament Monolingüe: (canal auditiu habilitat, escolten poc) Utilitza el llenguatge oral com a instrument d'aprenentatge (audifons/pròtesis).
- Llenguatge Bimodal: Ús simultani del llenguatge oral i la llengua de signes.
- Enfocament Bilingüe: (sordesa) Utilitza dos tipus de llenguatge: oral i llengua de signes.
- Hipoacúsia: Disminució de la capacitat auditiva.
Dèficit Visual
- Restes Visuals: Ús d'ajudes òptiques (lupes/microscopi), ubicació de l'alumne a primeres files, ampliadors de pantalla.
- Ceguera: Braille: sistema de comunicació, verbalització de les accions i la informació, aprenentatge a la pissarra amb materials específics.
- Trastorns: Defectes de refracció: miopia, hipermetropia, astigmatisme (distorsió de la imatge), ambliopia ("ull gandul"), discapacitat visual.
Dèficit Motor
Adaptacions Curriculars
Inclusió d'infants amb necessitats educatives especials, reflectides al Pla d'Atenció a la Diversitat, que forma part de la programació general anual. Adaptacions detallades a:
- Projecte Curricular: Per adequar els objectius a les necessitats dels alumnes (materials utilitzats, metodologia, avaluació, etc.).
- Programació d'Aula: (més especialitzada per a l'infant) Per adaptar els objectius de les programacions a les característiques de l'infant, reflectint materials, temps de realització de les activitats, avaluació.
Adaptacions en l'Espai
Adaptar l'espai a les necessitats de l'infant: eliminar barreres arquitectòniques, passadissos i portes amples per a cadires de rodes. Com a mínim, un lavabo adaptat.
Adaptacions en els Materials Didàctics
Materials adaptats i ajudes tècniques per a activitats de la vida diària (llapis, taules, tisores, joguines) i per a la higiene, l'alimentació, el vestuari i les transferències per canviar de lloc.
Dèficit Cognitiu
Retard Mental
- Desenvolupament intel·lectual menor que la resta dels infants: Lleu (50-70 CI), moderat (35-55 CI), greu (20-40 CI), profund (
- Conèixer les capacitats de l'alumne.
- Planificació d'activitats: Activitats motivadores i significatives, assegurar-se que comprenen de què tracta l'activitat (instruccions curtes i senzilles), proporcionar els suports necessaris durant l'activitat, fer reforç social (estimular mitjançant felicitacions i elogis per els assoliments i esforços).
- Objectiu: Adquirir habilitats funcionals que impliquin progrés i adaptació a la vida quotidiana.
Trastorns Generalitzats del Desenvolupament (TGD)
: Alteracions importants en la interacció i en la comunicació social i la conducta / objs. realització intervenció: Fomentar les habilitats per fer activitats de la vida quotidiana / Afavorir el màxim grau d’autonomia / Desenvolupar conductes funcionals i intencionals / Aconseguir la máxima participació en activitats / Facilitar les estratègies de comunicació / Augmentar la capacitat d’adaptació a noves situacions socials / Potenciar el benestar físic i emocional. Es treballaran: Hàbits d’alimentació i higiene / Sistemes alternatius de comunicació (Pictogrames, imatges, PEC…)
PEC: símbols, objectius, activitats que usa al comunicar-se, els enganxa al taulell o llibre (Augmenta confi, Rel. interpersonals, Crear hàbits/rutines)