Introducció a l'economia: conceptes bàsics i indicadors clau

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,41 KB

L’ECONOMIA

És la ciència que estudia les activitats que fan les persones per tal de satisfer les seves necessitats. Estudia com els éssers humans cooperen a l’hora de produir i intercanviar béns i serveis.

ELS BÉNS ECONÒMICS

Lliures / econòmics

LA PRODUCCIÓ DE BÉNS AL LLARG DE LA HISTÒRIA

10000 a.c neolític, desembolupament ramaderia i agricultura. Segle XVIII revolució industrial, noves fonts d’energia i maquinària.

ELS FACTORS DE PRODUCCIÓ

Els recursos naturals / el treball / el capital (humà, financer, físic).

ELS AGENTS ECONÒMICS

Les famílies / les empreses / l’estat

EL MÓN LABORAL

La població activa és la que treballa i exerceix una activitat remunerada i la que està en disposició d’incorporar-se al món del treball i busca feina.

EL PROBLEMA DE L’ATUR

Afecta a joves sense experiència, a dones, a gent més gran de 45 anys i a gent sense estudis.

SISTEMA ECONÒMIC

És el conjunt de mecanismes que controlen la producció dels béns i els serveis que satisfan les necessitats bàsiques d’una societat.

L’ECONOMIA DE MERCAT

Capitalista. Propietat privada dels mitjans de producció. L’estat no intervé en els afers econòmics. Les lleis d’oferta i demanda regulen la producció i els preus. L’obtenció del màxim benefici és l’objectiu bàsic de tota activitat econòmica.

L’ECONOMIA CENTRALITZADA

Socialista. L’estat és el propietari de tots els mitjans de producció. La propietat privada és molt més reduïda. L’estat dirigeix i planifica totes les activitats econòmiques.

ELS INDICADORS ECONÒMICS

Faciliten informació sobre la situació actual i les perspectives de futur de l’economia d’un país. Producte interior brut (PIB): correspon al valor de béns i serveis produïts durant un any en un país. Índex de preus del consum (IPC): amb això, es valoren els preus d’un conjunt de productes per saber com evoluciona el cost de la vida.

ELS INDICADORS SOCIALS

És una sèrie de dades que ens permeten mesurar aquells aspectes que tenen una incidència directa sobre la població, i que reflecteixen situacions reals de riquesa o pobresa d’un país. L’Índex de desenvolupament humà (IDH) s’obté per mitjà de l’esperança de vida en néixer, el grau d’instrucció i el nivell de renda de població.

Entradas relacionadas: