Isabel II (1833-1868): Transformacions Econòmiques i Socials a Espanya
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,47 KB
Isabel II (1833-1868) - Transformacions Econòmiques i Socials
1.1 Canvis Demogràfics
El creixement de la població va ser gràcies a la desaparició d'epidèmies, la millora de la dieta i l'expansió del conreu de blat de moro i patata. També va influir l'alta natalitat i la disminució de la mortalitat, amb l'augment de l'esperança de vida. El procés d'urbanització va implicar el desenvolupament de la població urbana i el creixement de les ciutats (limitat). Pel que fa a les migracions, hi va haver migracions interiors (del camp a la ciutat o de l'interior a la costa) i migracions exteriors (ultramarines). Finalment, es va produir un augment del sector terciari i secundari, amb una evolució diferent entre Espanya i Catalunya, mentre que el sector primari a Espanya representava un 70%.
1.2 La Pervivència d'una Economia Agrària
L'estructura de la propietat es caracteritzava per la poca tecnificació. Existien minifundis (poc productius, per a autoconsum) i latifundis, on els grans propietaris prioritzaven les rendes per sobre de la innovació.
La Reforma Agrària Liberal Espanyola
Objectius: Acabar amb la gran quantitat de terra amortitzada, consolidar la propietat privada i incrementar la producció agrícola.
Realitzacions: Desamortització eclesiàstica i civil, desvinculació de les primogenitures, abolició de les senyories i dels drets jurisdiccionals, i abolició de la Mesta.
Conseqüències:
- Sobre la propietat: Els conreadors directes no van obtenir la propietat de la terra, que va quedar en mans d'antics propietaris i de la nova burgesia. Va persistir el latifundisme (producció escassa), generant misèria i emigració.
- Sobre l'agricultura: Augment de la producció agrícola (més superfície conreada sense millora tècnica), amb els cereals com a principal producte, però amb preus alts (necessitat de proteccionisme). Dinamisme de la vinya, les oliveres i els cítrics (destinació: exportació).
A Catalunya
Els diferents tipus de contractes van fer possible l'accés de gran part de la pagesia a la terra. No eren propietaris, però la podien treballar. El conreu era diversificat i més dinàmic. L'augment de la demanda de cereals a les ciutats va implicar la necessitat de terres per cultivar i va potenciar les terres de Lleida i el Delta de l'Ebre (arròs).
La Contribució de l'Agricultura al Procés d'Industrialització
- Augment de la producció per unitat de superfície (més rendiment).
- Augment de la producció per persona i unitat de temps (més producció).
- Més producció, baixada de preus, més consum d'aliments per la població.
- Més ingrés net per als propietaris, més nivell de renda, baix pes dels aliments en el consum (més demanda de béns manufacturats).
- Menys demanda de treball agrari i cost, menys salaris i beneficis (més emigració a la ciutat i oferta de capital).
1.3 La Indústria Tèxtil Catalana. Primera Fase d'Industrialització a Catalunya (1830-1860)
Fàbriques d'Indianes
Substitució de la llana pel cotó (fàcil mecanització). Mecanització. Introducció de la màquina de vapor (1830). Mecanització de la filatura i posteriorment del teixit.
La Revolució Industrial: La Indústria Tèxtil Catalana
Capacitat empresarial i comercial. Petites i mitjanes empreses. Capital provinent del comerç colonial i beneficis agrícoles (es va optar per invertir en indústria en comptes de tecnificar el camp). Dificultats: Necessitat de carbó i hulla (importació) i feblesa del mercat espanyol (proteccionisme).
Vapors
Predomini a l’inici de la industrialització. Ús d'energia del carbó. Ubicats a barris industrials de ciutats costaneres, al voltant d’estacions de ferrocarril. Un vapor incloïa: edifici fabril, carbonera, màquina de vapor, magatzems. La relació empresari-treballador era estrictament laboral, sovint amb conflictivitat social.
Colònies
A partir de 1860. Ús d'energia hidràulica. Ubicats lluny dels nuclis urbans. Els treballadors vivien a les colònies. Una colònia incloïa: edificis vinculats a la fàbrica, església, escola, habitatges, botigues, centres recreatius. La relació empresari-treballador era paternalista, amb poca conflictivitat social.