John Locke: Epistemologia, Pensament Polític i el Contracte Social
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,4 KB
Coneixement Demostratiu
La ment no coneix de manera immediata, sinó que s’ha d’esforçar: coneix mitjançant el raonament i fent l’ús de proves que no sempre són evidents i s’han de demostrar.
Coneixement Sensible
Mitjançant la sensibilitat coneixem el món. El món vindria a ser la causa desconeguda de les meves idees. Sabem que el món existeix perquè tenim idees, però no coneixem les coses en si mateixes, sinó les idees que ens generen. Per tant, no podem tenir un coneixement evident del món. Per això, Locke ens dirà que el coneixement sensible ens ofereix un menor grau de certesa que els anteriors.
Pensament Polític
Les Idees Polítiques
- Primer tractat: Locke elabora una crítica a l'absolutisme i a la monarquia de dret diví.
- Segon tractat: Desenvolupa les seves idees polítiques a partir d’una anàlisi de la naturalesa, l’origen i els objectius del govern civil. Locke pensa que en una societat civil és necessari que existeixi un govern polític, encarregat de fer lleis per regular i protegir la propietat privada.
L'Estat de Natura i el Pacte Social
En aquest estat, els homes són lliures i disposen d’una plena llibertat, sempre i quan compleixin les lleis naturals. Aquesta llei diu que, igualment que tots els homes siguin iguals i lliures, han de respectar els altres. Aquesta llei la pot dur a terme qualsevol individu. A l’estat de la natura, tothom té dret a castigar qui no obeeixi la llei natural.
L’estat de guerra apareix quan algú mostra la intenció de dur a terme una acció en contra d’un altre, i l’estat de guerra implica l’abandonament de l’estat de la natura. Locke imagina un estat de la natura on els individus són col·laboradors i no hi ha masses conflictes.
La dificultat d'elaborar les lleis naturals els condueix a un pacte. Es passa de la societat natural a la civil a través del consens. Amb aquest pacte, els homes deleguen el poder per fer més eficient l’aplicació de la llei, i així és com sorgeixen les societats polítiques. El fet que els homes decideixin avançar cap a les societats polítiques no significa que abandonin l’estat de natura, sinó que es creen amb l’objectiu de completar l’estat de natura. Els homes pacten per millorar l’estat de la natura, i així renuncien a alguns drets per obtenir beneficis.