Laocoont i els seus fills: Escola de Rodes, segle I a.C.

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,48 KB

Laocoont i els seus fills

Fitxa tècnica

  • Autor: Agesandre, Polidor i Atenodor, de l'escola de Rodes.
  • Context històric: El món grec estava dividit en estats hel·lenístics. Alexandre el Gran ja era mort i apareixen les escoles per tractar l'expressió artística pròpia de cada estat. Alguns historiadors creuen que aquesta còpia representa l'original, que era de bronze, del segle II a.C. L'escola de Rodes feia obres colossals i utilitzava el dramatisme i el patetisme.
  • Data: segle I a.C.
  • Estil: hel·lenístic. Escola de Rodes.
  • Forma: escultura exempta.
  • Materials: marbre.
  • Tècnica: talla.
  • Cromatisme: monocroma.
  • Localització original: trobada l'any 1506 a les restes de la vil·la de Titus a Roma.
  • Localització actual: al Museu del Vaticà.
  • Tema: mitològic.

Anàlisi formal

Composició: Són tres figures masculines envoltades per serps que els acabaran matant. Una línia de força és triangular i l'altra va en diagonal, la qual cosa dona dramatisme i dinamisme a la composició.

El triangle de força té el vèrtex a la cara de Laocoont i va cap a les cares dels seus fills, que l'estan mirant amb cara de patiment.

La diagonal va des del colze de Laocoont fins al seu peu esquerre. Això crea moviment i dinamisme.

Les postures estan forçades per mostrar l'habilitat de l'escultor.

Els cossos dels fills són tractats com si fossin adults, però a una escala reduïda respecte al pare.

Utilitza el patetisme, un dolor extrem que recargola els cossos.

Volia plasmar patetisme, moviment i grandiositat.

Models i influències: A l'època hel·lenística s'usava la col·lossitat i el patetisme. L'existència d'escoles (en aquest cas, la de Rodes) creava estils propis i definits.

Influència de Policlet el Vell.

Va influir als escultors del Renaixement per la seva perfecció anatòmica.

Estil: Aquest grup escultòric és una de les obres més representatives de les formes hel·lenístiques tardanes (des de mitjans del segle II a.C. fins a finals del segle I a.C.) de l'escola de Rodes.

Temàtica

Contingut: Segons el mite de la guerra de Troia, el sacerdot troià Laocoont va advertir els ciutadans que no acceptessin el cavall de fusta (que estava ple de soldats grecs), ofert per Posidó en una fingida retirada. Dues serps van sortir del mar i el van matar juntament amb els seus fills. Els troians ho van interpretar com un càstig diví i van entrar el cavall a la ciutat, tal com Sinó, un espia grec, els havia suggerit dient que era un regal de la deessa Atena i que si no l'acceptaven Troia seria destruïda.

Significat: Hi ha dues versions diferents de la mort de Laocoont. Segons la mitologia grega, Laocoont era un sacerdot d'Apol·lo i el seu càstig va passar perquè es va casar en contra de les ordres del déu.

Segons la versió a l'Eneida, del poeta romà Virgili, va ser Atena qui va enviar les serps per convèncer els troians de la veracitat de la història que explica Sinó.

Funció: El grup escultòric va ser encarregat per Neró per decorar la seva residència privada (Domus Aurea).

Entradas relacionadas: