Lectoescriptura a Infantil: Joc, L1 i L2 per a Nens de 4 Anys
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB
Aprenentatge Lúdic de la Lectoescriptura a Infantil
Per a començar, ens trobem amb una classe d'infants d'educació infantil que estan treballant la lectoescriptura d'una manera més dinàmica i fàcil. La professora els ha donat lletres perquè puguen formar paraules amb elles i així puguen diferenciar, ells mateixos, les vocals, les consonants i la formació de paraules.
L'Escriptura com a Procés Social i Actiu
L'inici de l'escriptura no és exclusivament escolar, principalment perquè l'escriptura és un objecte social i l'infant és un subjecte actiu i constructiu del seu aprenentatge.
Adquisició de Segones Llengües (L2) en la Primera Infància
Quan volem que aprenguen una altra llengua, la L2 ens pot servir per a avançar i aprofitar els coneixements de la L1. A més, com menys coneixement hi ha de la L2, pot fer que els alumnes posin menys atenció, que es concentren només en alguns aspectes i que al final siga tot més laboriós. Però quan tenen un cert domini de la L1, és més fàcil treballar la L2, ja que la parla és més contextualitzada, es refereix més a situacions d'ara o ací, i s'ajuda amb accions perquè els infants ho tinguen més present.
Per això, la professora aprofita aquest joc, que és molt simple de realitzar en classe, per a motivar els xiquets i xiquetes a formar paraules sense la necessitat que vegin l'activitat com una obligació.
Planificació i Reptes en l'Ensenyament de la L2
Això sí, a l'hora de planificar-ho tot, es necessita major dedicació temporal que per a la L1, ja que cal tindre en compte que són fins i tot molt xicotets (4 anys) perquè sàpiguen formar paraules sense ajuda en la L1, i en la L2 hi haurà confusions. A més, els temes que es trien per a treballar han d'estar directament vinculats.
Per això, la mestra els diu que escriguen el seu nom, però quan se li demana a un dels infants que forme amb les lletres el seu cognom, diu que només sap el seu nom i "papà" i "mamà". Amb aquesta activitat, la mestra pot conèixer els alumnes, ja siguen els seus interessos, els seus coneixements o les seues dificultats.
Fases del Desenvolupament de l'Escriptura: L'Etapa Sil·làbica
La finalitat de l'activitat, com bé s'ha anomenat abans, és que es desenvolupi tant l'escriptura com la lectura. Tenint en compte l'edat, els infants es trobaran en la fase sil·làbica. Aquesta etapa es caracteritza perquè comencen a escriure paraules o fragments que coincideixen, en part, amb les grafies de la paraula.
En l'etapa alfabètica, ja tenen una certa consciència fonològica, és a dir, s'adonen que una sèrie de vocals amb consonants originen un so i reconeixen algunes parts de la unitat significativa.