Liberalisme Econòmic, Capitalisme i Anàlisi de Textos Històrics

Clasificado en Español

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB

Liberalisme Econòmic i Capitalisme

L'economia liberal es basava en:

  1. La propietat privada de la terra i els capitals.
  2. La lliure empresa, sense interferències de l'Estat.
  3. Un mercat lliure regulat pel benefici i la llei de l'oferta i la demanda.

Bases Teòriques del Liberalisme Econòmic

El principal teòric va ser Adam Smith. Segons Smith, allò que movia les persones a actuar en economia era l'interès individual. Aquesta doctrina defensava la iniciativa privada enfront de l'Estat. Smith va defensar que la riquesa procedia del treball.

Adam Smith i el Creixement Econòmic

Smith pensava que si es deixava actuar lliurement la iniciativa privada, hi hauria un creixement continu que beneficiaria totes les persones. Davant aquesta visió, va sorgir un liberalisme més pessimista. Així, Thomas Robert Malthus va observar que la producció creixia a un ritme més gran que els aliments.

El Sistema Econòmic Capitalista

La Revolució Industrial va suposar el triomf complet del sistema econòmic capitalista. El canvi econòmic va anar acompanyat de transformacions socials:

  • El pas d'una societat estamental a una societat de classes, basada en la riquesa.
  • El pas d'una societat de base agrària a una societat de base industrial.
  • La millora del benestar general.

Indústries Capdavanteres de la Revolució Industrial

La indústria tèxtil cotonera va ser el motor dels canvis. El cotó es treballava a Europa des de l'Edat Mitjana: els artesans fabricaven el fil a mà amb un fus, però el fil que s'obtenia era escàs i fi. El desenvolupament de la màquina de filar i altres invents van permetre augmentar enormement la producció de la filatura, perquè cada màquina estava formada per diversos fusos. La productivitat va augmentar tant que va caldre desenvolupar noves màquines de teixir. Aquests canvis no haurien sigut possibles sense la Màquina de Vapor de James Watt. Aquest invent permetia utilitzar la força del vapor per a moure les màquines filadores i els telers. La indústria del cotó va ser un motor clau de la Revolució Industrial.

Anàlisi de Textos Històrics

  1. Identificar la naturalesa del text

    • Per la seva forma: informatius, narratius o jurídics.
    • Pel seu contingut: polítics, econòmics, aspectes culturals, socials.
    • Pel seu origen: fonts primàries (els documents d'època); fonts secundàries (els textos que analitzen un esdeveniment amb posterioritat a que aquest tingués lloc).
  2. Autor i Moment Històric

    Identificar l'autor, el destinatari i el moment històric.

  3. Anàlisi Interna del Text

    En aquesta fase es tracta d'identificar cadascuna de les idees, personatges, institucions o tendències que conté el propi text. Hem d'indicar la idea principal i les idees secundàries i fer un petit resum del contingut del text.

  4. Anàlisi Externa o Explicació del Context

    En aquesta fase, per regla general més extensa, s'han d'explicar els antecedents i conseqüències que envolten el text analitzat. És a dir, necessitem ara conèixer el context en què es va realitzar el document.

  5. Síntesi i Conclusió

    Realitzar un petit resum i una conclusió.

Entradas relacionadas: